Банкіри віддають борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри віддають борги

Валюта
3583
Наприкінці жовтня банки почали активніше розраховуватися з НБУ за рефінансування. "Якщо раніше нас буквально завалювали заявками на пролонгацію кредитів ще до настання термінів погашення, то в останні декілька тижнів фінустанови все частіше виплачують свої заборгованості і не просять про відтермінування", - повідомило джерело в Нацбанку. Чиновники ще не звели офіційну статистику розрахунків із нацбанківських позик, і фінансисти орієнтуються лише на свої оцінки.
"У вересні-жовтні обсяги погашення банками рефінансування НБУ зросли майже вдвічі в порівнянні з літніми місяцями", - розповів старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
"За нашими підрахунками, за вересень-жовтень заборгованість банків перед регулятором зменшилась на 2 млрд грн. Щоправда, при цьому загальний обсяг боргів з рефінансування залишився на досить високому рівні - більше 80 млрд грн..", - доповнив його начальник управління ринкових і операційних ризиків банку "Фінанси і Кредит" Дмитро Спічак.
Головна причина підвищення свідомості фінансистів, які почали активніше виплачувати свої борги перед НБУ, - посилення вимог регулятора. Як пояснюють банкіри, віднедавна при подачі заявки на пролонгацію від фінустанови-боржника вимагається в обов'язковому порядку ще і надання програми фінансового оздоровлення банку. І як тільки вона опиняється в Нацбанку, той повідомляє підопічного, що віднині має всі підстави для введення в банку тимчасової адміністрації зі всіма наслідками. які витікають з цього: обмеженнями на основні операції, усунення від роботи правління фінустанови та ін.
"Раніше прохання про пролонгацію рефінансування НБУ подавалися не лише через те, що в банку дійсно не було коштів для погашення заборгованості: просто ми намагалися перестрахуватися через невизначеність з погашенням клієнтами кредитів: якщо борг можна було не віддавати, то ми цього і не робили. А в сьогоднішніх умовах нам краще розрахуватися з центробанком, оскільки наслідки від введення адміністрації можуть бути безповоротними", - розповів заступник голови одного з київських банків.
За його словами, головна проблема, яка виникає у фінустанові відразу після появи в ньому тимчасового адміністратора, - це різке зниження платіжної дисципліни: погашення кредитів позичальниками падає відразу на 80-85%.
Друга причина активніше погашення банками рефінансування в жовтні - невиконання ними умов НБУ. "Рішення про пролонгацію кредитів приймається Нацбанком лише при виконанні фінустановою всіх його вимог. Якщо вони не виконуються, а банк не дотримується обмежень НБУ і не надає йому ліквідні застави, то йому може бути відмовлено у відтермінуванні виплат. Регулятор проявляє принциповість і вимагає погашення рефінансування вчасно", - розповів директор казначейства ВАТ КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв. У листопаді-грудні фінансисти прогнозують збільшення обсягів погашення нацбанківського рефінансування.
"Ми відмовилися від ідеї пролонгації рефінансування Нацбанку. Вже погасили 100 млн грн. з 500 млн, які НБУ нам надав ще в грудні 2008 р., і останні повернемо вчасно", - повідомив голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов. За різними оцінками, всього в листопаді-грудні вітчизняні фінустанови повернуть центробанку близько 5,5-6 млрд грн.
Частина цих коштів, на думку експертів, буде знову видана регулятором у вигляді нового рефінансування. Щоправда, вони упевнені, що в більшості випадків мова піде про короткочасне кредитування, а не масову видачу коштів на півроку-рік, причому на невеликі суми.
"Думаю, впродовж листопада-грудня Нацбанк обмежиться рефінансуванням overnight в обсягах 1,5-3 млрд грн. за місяць, двотижневими кредитами на 2-2,5 млрд грн. і виділенням позик не більше 1,5-2 млрд грн. на триваліші терміни", - спрогнозував Олексій Козирєв. Опитані фінансисти впевнені, що банки сповна зможуть закінчити рік і без активної підтримки НБУ.
"В листопаді-грудні більшість фінустанов не потребуватимуть надання нових кредитів Нацбанку за винятком декількох невеликих банків", - запевнив фінансовий аналітик Astrum Investment Management Ярослав Стецик. Активізацію рефінансування Нацбанку експерти прогнозують лише в лютому-березні 2010 р.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас