Експерт: Провідні країни можуть виявитись банкрутами в найближчі два-три роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Провідні країни можуть виявитись банкрутами в найближчі два-три роки

Казна та Політика
9304
В найближчі два-три роки світ може зіткнутися з новою кризою довіри - тепер уже до урядів континентальної Європи, Великобританії, Японії і США, пише РБК daily.
За оцінками керуючого директора одного з найбільших швейцарських банків Union Bancaire Privée (UBP) Крістофа Бернарда, існує ризик того, що цим країнам не удасться реструктурувати свій зовнішній борг через зростання боргового навантаження до рівня 20-30% їх бюджетів. Учасники ринку, опитані РБК daily, вважають такий сценарій вірогідним, але сподіваються, що регулятори цих країн такого не допустять.
За словами Крістофа Бернарда, є ціла низка глобальних ризиків, які, хоча і здаються зараз маловірогідними, можуть реалізуватися в найближчі два-три роки. "Не потрібно забувати, що ще влітку минулого року банкрутство Leman Brothers здавалося абсолютно неймовірним", - нагадав він, виступаючи на минулому тижні на саміті фінансових директорів Росії, який був організований Інститутом Адама Сміта.
Крістоф Бернард побоюється, що зовнішній борг провідних розвинених країн може зрости з 10 (в середньому) до 20-30% до розміру бюджету цих країн. Це призведе до нездатності урядів обслуговувати свої валютні борги по поточних ставках. В результаті провідні країни ЄС, Японія, Великобританія, а услід за ними і США не зможуть реструктурувати боргове навантаження на власні бюджети і втратять довіру позичальників та інвесторів. "Настане нова криза довіри, але вже не до банків і інших компаній, а до значної кількості урядів. Це страшний сценарій, - заявив Бернард РБК daily. - І уряди цих країн намагаються уникнути надмірного зростання боргового навантаження".
Головному економістові компанії "Тройка Диалог" Євгену Гавриленкову такий сценарій також не здається фантастичним. "У 1997-1998 роках на прикладі Росії ми вже бачили щось подібне, коли уряд не справлявся з обслуговуванням із своїх зовнішніх боргів і оголошував дефолт, - згадує він. - Найближчими роками поєднання різних чинників може зробити такий ризик дуже можливим, але регулятори цих країн вже роблять зусилля для його нейтралізації".
У зв'язку з цим, за словами Крістофа Бернарда, виникає питання: які активи можуть стати тихою гаванню для інвесторів. Американський долар в найближчі два-три роки, за його оцінкою, може знецінитися ще на 20-30%. "Доларова криза сповна можлива, і не можна виключити сценарій, коли одна з провідних країн світу поставить під сумнів надійність американської валюти", - вважає Бернард.
Євген Гавриленков говорить, що будь-який бюджетний дефіцит рано чи пізно буде монетизовано і у деяких країнах девальвація вже почалася. "При цьому девальвація долара або інших світових валют на 20-30% легко може статися протягом півроку, - вважає він. - Ми це бачили на прикладі не лише долара, але і японської єни. Тому ослаблення валют на 20-30% вже не є істотним, і навряд чи на це варто звертати увагу".
Загроза знецінення долара призведе до того, що високо оцінюватимуться реальні активи: біржові товари (commodities), пов'язані з ними акції компаній і валюта тих країн, які володіють цими товарними запасами, - австралійський долар, норвезька крона, канадський долар, вважає Бернард. Нерухомість, на думку банкіра, входить до сумнівних активів, за винятком об'єктів нерухомості низки країн, зокрема Азіатського регіону. "Нафта зараз є дуже переоціненою: справедлива ціна за барель - 55-60 дол., - упевнений Бернард. - В короткостроковій перспективі я б обережно ставився до інвестування в "чорне золото", хоча в довгостроковій перспективі ціни на нього можуть показати істотне зростання".
Головний економіст по Росії і країнам СНД Merrill Lynch Securities Bank of America Юлія Цепляєва згодна з оцінками швейцарського банкіра: криза довіри до урядів провідних держав можлива, якщо вони продовжать нарощування своїх витрат за рахунок нових масштабних запозичень. "Але я не думаю, що в планах урядів цих країн є збільшення запозичень з тією ж швидкістю, що і в кризовий період, - вважає Цепляєва. - Тому все не так погано".
Швейцарський банк UBP є одним зі світових лідерів на ринку управління активами приватних і інституційних клієнтів. За даними банку, за підсумками першого півріччя 2009 років він обійшов UBS за показником достатності капіталу: в UBP цей показник склав 24,9%, тоді як в UBS - близько 10%. Чистий прибуток за підсумками першого півріччя становив 167 млн швейцарських франків. В банку є офіс в Росії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас