S&P погіршив прогноз рейтингів України з "позитивного" до "стабільного" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P погіршив прогноз рейтингів України з "позитивного" до "стабільного"

Казна та Політика
474
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's погіршило прогноз рейтингів України з "позитивного" до "стабільного".
Про йдеться в повідомленні S&P.
"Сьогодні рейтингова служба Standard&Poor's переглянула прогноз із суверенних кредитних рейтингів України з "позитивного" на "стабільний", - говориться в повідомленні.
В той же час S&P підтвердив довгострокові і короткострокові кредитні рейтинги України: за зобов'язаннями в іноземній валюті - на рівні CCC+/С; за зобов'язаннями в національній валюті - на рівні В-/С.
Також агентство підтвердило рейтинг за національною шкалою на рівні uaBBB.
За даними S&P, переглянутий прогноз відображає невизначеність, що недавно поновилася, відносно виконання Україною умов програми МВФ про надання країні стабілізаційного кредиту до майбутніх президентських виборів.
"Нещодавні, обумовлені політичними чинниками, пропозиції збільшити соціальні витрати мають на увазі, що дефіцит консолідованого громадського сектора (включаючи перерахування "Нафтогазу України") перевищить 10% ВВП в 2009 році, що також показує нижче, ніж закладено в бюджеті, надходження доходів", - підкреслює S&P.
Крім того, на думку рейтингового агентства, існує невизначеність відносно того, буде чи ні насправді збільшений розмір мінімальної зарплати - у зв'язку з неузгодженістю, що існує з цього питання серед різних гілок влади і протиборчих політичних сил.
"До вирішення цього питання надання наступного запланованого траншу кредиту МВФ на 3,9 млрд. доларів, ймовірно, буде відкладено, що знову призведе до дефіциту фінансового рахунку України. Це, у свою чергу, може негативно вплинути на довіру інвесторів до банківської системи і на стабільність валютного курсу", - підкреслює S&P.
На думку S&P, якість активів української банківської системи продовжує погіршуватися, що наводить до збільшення умовних зобов'язань уряду і негативно впливає на економічне зростання.
За відсутності фінансування МВФ, відзначає агентство, джерела бюджетного фінансування будуть обмежені, що підвищує ризик монетизації дефіциту.
Прогноз "стабільний" відображає збалансованість ризиків по суверенних рейтингах країни.
S&P також відзначає, що ситуація в Україні перешкоджає реалізації життєво важливих бюджетних і структурних реформ, а також фінансовій стійкості держави в довгостроковому періоді.
"Якщо Україна виконуватиме умови програми МВФ, це може закласти підстави для стійкішого зростання і вищих бюджетних показників в довгостроковому періоді, і, отже, призведе до підвищення суверенних рейтингів, - відзначає S&P.
В той же час агентство підкреслює, що подальше невиконання Україною умов програми stand by, а також введення заходів особливого характеру може дестабілізувати економіку, а також зменшити довіру до фінансової системи з негативним наслідками для суверенних рейтингів країни.
Як повідомляло агентство, в липні S&P поліпшив прогноз рейтингів України з "негативного" до "позитивного" у зв'язку з прогресом в реалізації структурних реформ в бюджетному і фінансовому секторах.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас