"Ъ": Віктор Ющенко погасив накладну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Віктор Ющенко погасив накладну

Казна та Політика
1489
Президент Віктор Ющенко підписав указ №872, яким оспорив у Конституційному суді розпорядження Кабміну №1178-р від 23 вересня "Питання загального реєстру податкових накладних", зупинивши його дію. На думку глави держави, уряд перевищив свої повноваження і надав Державній податковій адміністрації (ДПАУ) право реєструвати податкові накладні на етапі їх передачі від продавця покупцеві; перевіряти підприємства, що допустили помилки при складанні накладних; блокувати формування підприємцями податкового кредиту і вводити солідарну відповідальність за несплату ПДВ контрагентами.
"Розпорядження Кабміну не відповідає Конституції, згідно з якою кожен зобов'язаний платити податки в порядку і розмірах, встановлених законом, система оподаткування прописується виключно законами, а прийняття законів належить до повноважень Верховної ради", - йдеться в конституційному зверненні президента.
Указ глави держави з'явився всього за декілька днів до початку формування реєстру. Вже з 1 листопада підприємства повинні були б подавати в реєстр накладні з сумою ПДВ понад 1 млн грн. (від 500 тис. грн. - з 1 січня 2010 року, від 100 тис. грн. - з 1 квітня). Ця база даних необхідна для виявлення безпідставного формування сум податкового кредиту, попередження обороту фіктивних накладних і відстежування руху товарів груп ризику в режимі реального часу, говорив раніше заступник глави ДПАУ Олексій Любченко. Отримати в ДПАУ коментар щодо подальшої долі реєстру вчора не вдалося, а в Міністерстві фінансів здивувалися рішенню Віктора Ющенка.
"Не зрозуміло, в чому проблема. У документі чітко записано, що порядок подачі та реєстрації накладних регулюється центральним органом виконавчої влади - ДПАУ. Наші юристи гарантували, що, якщо почнуться розгляди в судах, не факт, що подібний позов задовольнять", - сказало джерело Ъ в Мінфіні.
Незалежні юристи визнають, що уряд порушив Конституцію і податкове законодавство, оскільки обмежив права платників. "Підприємців могли позбавити права на податковий кредит тільки через те, що хтось не зареєстрував податкову накладну. До того ж не була ясна процедура реєстрації накладних, а до 1 листопада залишилося мало часу", - відзначив старший юрист юрфірми "Василь Кисіль і партнери" Іван Юрченко. Партнер адвокатської фірми "Васько і Назарчук" Вадим Васько припускає, що до виборів Конституційний суд, швидше за все, не встигне розглянути звернення президента, тому Кабмін може затвердити нову схему створення реєстру.
"Ніхто не позбавляв Кабмін такого права. Навіть можуть прийняти в тому ж формулюванні. Але якщо платники не виконуватимуть розпорядження, а податкова пред'являтиме претензії, у підприємців є хороші шанси в суді відстояти позицію, тому що документ незаконний. У законі чітко встановлено, в якому випадку і за наявності яких документів у платника виникають зобов'язання по ПДВ і коли - податковий кредит", - пояснив юрист асоціації "Об'єднана юридична група" Андрій Панченко.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас