Немиря: Лідери ЄС стурбовані ситуацією із законом про підвищення соцстандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немиря: Лідери ЄС стурбовані ситуацією із законом про підвищення соцстандартів

Казна та Політика
478
Віце-прем’єр України Григорій Немиря стверджує, що лідери ЄС висловлюють стурбованість у зв'язку із законом про підвищення мінімальних соціальних стандартів, що ставить під загрозу продовження програми МВФ, а також перспективу надання з боку ЄС макрофінансової допомоги.
Крім того, як випливає із слів віце-прем'єра, відповідальність за можливі негативні наслідки за це лягає на президента України Віктора Ющенка.
Такий зміст розмови з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європейського парламенту, президентом Європейської Ради, прем'єр-міністром Швеції Фредріком Рєїнфелдтом, а також канцлером Німеччини Ангелою Меркель повідомив українським журналістам після закінчення зустрічей сам Немиря. Зустрічі відбулися в рамках саміту Європейської народної партії.
"Було зрозуміло, що всі ці лідери уважно стежать за ситуацією в Україні, зокрема, за останніми подіями, пов'язаними з серйозними погрозами продовженню програми stand-by МВФ. Всі висловили стурбованість наміром президента (Ющенка) не ветувати, але підписати, або тим чи іншим чином дати життя закону про підвищення мінімальних соціальних стандартів. На їхню думку, цей крок великої відповідальності. У випадку, якщо такий крок буде зроблений, візьме на себе відповідальність саме президент", - сказав Немиря.
Віце-прем’єр стверджує, що "якщо такий крок буде зроблений, то він поставить не лише під сумнів майбутні програми з МВФ, але і перспективу надання в плані тимчасових рамок і обсягів макрофінансової допомоги, яка зараз обговорюється в ЄС". "Для мене очевидно, і я донесу цю позицію своїм колегам по уряду, що мають бути зроблені всі кроки для того, щоб відвести загрозу, яка нависла над програмою з МВФ і над перспективою макрофінансової допомоги з боку ЄС", - підкреслив Немиря.
Крім того, Немиря не відкидає, що "в разі розвитку негативного сценарію під сумнів буде поставлено і низку питань, які зараз планується обговорити під час саміту Україна-ЄС в грудні".
Разом з тим він не уточнив, які саме питання можуть бути поставлені під сумнів.
Як повідомлялося, 20 жовтня 2009 року Верховна Рада прийняла в цілому закон про підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати. За прийняття закону у вівторок проголосували 254 народні депутати. Не голосувала у повному складі фракція БЮТ. Законопроект депутата фракції Блоку Литвина Олега Зарубінського підтримали 172 депутати фракції Партії регіонів, 33 депутати блоку "Наша Україна - Народна самооборона", 27 - Компартії і 19 депутатів Блоку Литвина. "За" проголосували також три позафракційні депутати.
Законом передбачається встановити прожитковий мінімум з розрахунку на одну людину (з розрахунку на місяць) з 1 листопада 2009 року у розмірі 701 грн., з 1 січня 2010 року - 825 грн., з 1 квітня - 839 грн., з 1 липня - 843 грн., з 1 жовтня - 861 грн., з 1 грудня - 875 грн.
Крім того, розміри мінімальної заробітної плати з 1 листопада 2009 року встановлюються у розмірі 744 грн., з 1 січня 2010 року - 869 грн., з 1 квітня - 884 грн., з 1 липня - 888 грн., з 1 жовтня - 907 грн., з 1 грудня - 922 грн.
З проханням ветувати цей закон до президента звернулися глава уряду Юлія Тимошенко і представники Міжнародного валютного фонду.
Ющенко заявив у середу, що підтримує рішення Верховної Ради про підвищення соціальних стандартів. "Це стандарти підвищені, очевидно, у зв’язку з політичною ситуацією, але підвищені ким? Політичною силою, яка не є членом більшості, і парламент приймає цей закон. Я згоден з парламентом", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас