Міттал отримав першу перемогу над Коломойським — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міттал отримав першу перемогу над Коломойським

Казна та Політика
4494
Господарський суд Запорізької області виніс ухвалу на користь Лакшмі Міттала. Згідно з рішенням суду, належне Мітталу підприємство "Арселорміттал Кривий Ріг" тепер може не виконувати раніше взятих зобов'язань щодо закупівлі продукції у Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ, підконтрольний фінансово-промисловій групі "Приват" Ігоря Коломойського). Нагадаємо, криворізьке підприємство зобов'язане було купити у ЗЗФ феросплави в IV кварталі 2008 року приблизно на 400 млн. грн. Проте через падіння обсягів виробництва криворіжці відмовилися від закупівель.
Згодом ЗЗФ затіяв судову тяжбу з "Арселорміттал Кривий Ріг" і через суди зобов'язав виплатити їм 400 млн. грн. У свою чергу представники "Арселорміттал Кривий Ріг" заявляли про те, що вони за умовами контракту мали право щокварталу переглядати умови постачань і при необхідності скоротити або відмовитися від них. До того ж, за словами криворізьких металургів, ціна продукції ЗЗФ була вища за імпортні аналоги і підприємству стало вигідно імпортувати цю сировину.
За інформацією газети "ДЕЛО", представники Arcelor Mittal намагалися домовитися безпосередньо з представниками групи "Приват". Як розповіли на криворізькому меткомбінаті, віце-президент Arcelor Mittal Крістоф Корньєр зустрічався з Ігорем Коломойським і пропонував останньому компромісний варіант розв’язання конфлікту. Мова йшла про часткове задоволення вимог групи "Приват". Зокрема, представник компанії Міттала заявив про те, що криворізьке підприємство готове задовольнити претензію "Привату" по першому позову. А саме - купити у ЗЗФ феросплави на загальну суму більше 200 млн. грн. Проте Ігоря Коломойського не влаштував такий варіант.
Як повідомлялося, суперечка між підприємствами розгорілася через феросплави, які "Арселорміттал Кривий Ріг" мусив купувати у Запорізького заводу феросплавів у IV кварталі 2008 року, проте в зв’язку з погіршенням ситуації в галузі не робив цього.
Всього ж між ЗЗФ і "Арселорміттал Кривий Ріг" в 2007 році було укладено 4 договори по постачаннях феросплавів. Умови договорів були однакові, розрізнялися лише види феросплавів. "Арселорміттал Кривий Ріг" зобов'язався покривати 100% своїх потреб у феросплавах, необхідних комбінату для виплавки сталі, тільки за рахунок продукції запорізького заводу, підконтрольного групі "Приват" Ігоря Коломойського.
Ціна визначалася щокварталу і формувалася за показниками попереднього кварталу. При цьому криворізьке підприємство зберегло за собою право щоквартально переглядати умови договорів. Постачання феросплавів здійснювалося після 100%-ної передоплати.
В IV кварталі 2008 року через низький рівень виплавки "Арселорміттал Кривий Ріг" відмовився купувати продукцію ЗЗФ. За невиконання договірних зобов'язань представники запорізького заводу висунули комбінату рекордні для галузі претензії - на 380 млн. грн. Всього ЗЗФ подав проти "Арселорміттал Кривий Ріг" чотири позови. В кінці серпня Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив перший позов. Пізніше Дніпропетровський апеляційний суд відхилював апеляцію "Арселорміттал Кривий Ріг" і залишив у силі рішення суду першої інстанції. Касаційна скарга представників комбінату до Вищого господарського суду України також не була задоволена. В результаті по першому позову меткомбінат Міттала повинен був відшкодувати ЗЗФ 205,6 млн. грн. за постачання феросилікомарганцю. Пізніше сторона Коломойського подала ще три позови по інших контрактах. Їх загальна сума склала близько 180 млн. грн. 21 вересня Господарський суд Дніпропетровської області задовольнив черговий позов ЗЗФ, по якому вимоги до комбінату Міттала зросли ще на 134 млн. грн. Пізніше суд задовольнив і наступні позови "Привату" на загальну суму 40,3 млн. грн.
Рішення Господарського суду Запорізької області представники ЗЗФ вчора не коментували. Аналітики ж відзначають, що якщо сторони не вирішать суперечку мирним шляхом і підуть в судах до кінця, то останнє слово в цьому конфлікті повинен буде поставити Верховний Суд. Також, як повідомлялося, генеральний директор "Арселорміттал Кривий Ріг" Жан Жуе не відкидає звернення до міжнародних судів у разі ухвалення Верховним Судом України невигідного для комбінату рішення.
Поки що варіант розвитку подій в судовій тяжбі виглядає найбільш вірогідним. Як заявив Жан Жуе, представники "Привату" відмовляються йти на контакт з топ-менеджментом криворізького меткомбінату. "Ми пропонували стороні "Привату" вирішити суперечку цивілізованим способом. Але вони нам не відповідають", - пояснив Жуе.
Віталій Єрмаков, Сергій Андрющенко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас