Латвія має намір відмовитись від програм Microsoft заради економії коштів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія має намір відмовитись від програм Microsoft заради економії коштів

Казна та Політика
669
Уряд Латвії - країни, яка в Європі постраждала від кризи сильніше за інших, - продовжує йти шляхом кардинальної економії. Прем'єр-міністр цієї країни Валдіс Домбровскіс вирішив, що програмне забезпечення від Microsoft дуже дороге і доручив міністерству у справах самоуправління і регіонального розвитку оцінити можливість відмови від його використання у всій системі держуправління, повідомляє Газета.ру.
Недозволену для латиських чиновників розкіш у вигляді програм виробництва Microsoft Corporation передбачається замінити безкоштовним ПЗ з "відкритим кодом".
Грубо кажучи, держслужбовців хочуть централізовано пересадити з Windows і Microsoft Office на Linux і OpenOffice.
Ідею відмовитися від програмного забезпечення Microsoft прем'єр-міністрові підкинув ще в червні голова міської думи латвійського міста Баложі Андіс Адатс. "Комп'ютерні технології і програмне забезпечення зараз розвиваються так швидко, що платити великі суми за те, що, можливо, вже завтра застаріє, - не найкраще рішення", - пояснив він причину, чому очолюваний ним муніципальний орган має намір відмовитися від програм Microsoft. Адатс підрахував, що економія лише в його організації становитиме 100 тис. латів за чотири роки. У масштабі всієї країни це були б мільйони, додав він.
У влади знайшовся доки лише один офіційний супротивник - Латвійська асоціація інформаційних технологій, яка розцінила пропозицію прем'єра Домбровскіса як спробу обмеження вільної конкуренції. У російському офісі Microsoft звістку про плани латвійського уряду сприйняли критично, заявивши, що заощадити на переході на інше програмне забезпечення їм не удасться, але на питання "Газети.Ru" про можливі знижки для республіки, що потерпає від кризи, не відповіли.
Сама по собі ідея відмови від продукції Microsoft непогана, визнають експерти. "Перехід на таке програмне забезпечення - досить популярне рішення в Європі, апробоване на рівні муніципалітетів", - говорить аналітик ІК "Фінам" Тетяна Менькова. Цей захід в деяких випадках дозволять понизити витрати більш ніж в два рази, але лише в довгостроковій перспективі. А перший етап коштує грошей: у Парижі, наприклад, витрати у зв'язку з відмовою від продукції Microsoft склали 57 млн євро.
Першочергові витрати на перехід можуть скласти близько 20 млн євро, а навчання персоналу обійтися в 10 млн євро на рік, підрахувала Менькова. "Уряду потрібно добре подумати, чи готовий він йти на додаткові витрати під час кризи", - вважає експерт.
"Це хороший крок, якби він був зроблений в більш мирні часи", - погоджується латвійський політолог Іварс Ійабс. Латвійських чиновників підстерігають і інші небезпеки при переході на вільне ПЗ. "Це призведе до плутанини, - передбачає в розмові з "Газетою.Ru" Ійабс. - Уявіть собі переінсталяцію всього держапарату з урахуванням того, що якість знань наших чиновників у сфері IT залишає бажати кращого".
Латвія оголосила режим тотальної економії ще в початку кризи: бюджети всіх держустанов республіки були значно скорочено. Близько 10% службовців, за оцінками місцевих експертів, позбулися своїх місць. Економія, за даними видання Latvijas Avīze, дійшла до того, що в серпні навіть довелося зупинити роботу спеціальної комісії, що займається підрахунком збитку від "радянської окупації", хоча на її фінансування вже було витрачено більше 500 тис. латів.
Відмова від платного ПЗ - не перша оригінальна спроба уряду Латвії покращити складну економічну ситуацію.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас