США переплачують медикам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США переплачують медикам

Казна та Політика
573
Система охорони здоров'я США неефективно витрачає щороку від $505 млрд. до $850 млрд. державних коштів, що становить біля третини асигнувань на медицину в країні.
Згідно із доповіддю агентства Thomson Reuters, щороку уряд США марно витрачає на медицину в середньому $700 млрд. При цьому загальні витрати США у сфері охорони здоров'я в 2009 р. становитимуть $2,5 трлн. на рік. На думку аналітиків, реформа системи охорони здоров'я вартістю $1,2 трлн., запланована адміністрацією президента США Барака Обами, може бути проведена багато в чому за рахунок усунення існуючих недоліків і зайвого марнотратства.
На надмірне використання антибіотиків і непотрібні лабораторні тести кожен рік витрачається від $200-300 млрд. Через шахрайство з боку як лікарів, так і пацієнтів, фальшиві претензії до системи охорони здоров'я, хабарі за отримання направлення на надання неналежних послуг і інших видів афер медицина в США втрачає до $200 млрд. Лікарські помилки обходяться системі охорони здоров'я США від $50-100 млрд. При цьому витрати на лікування хвороб, яких можна було б уникнути (таких як діабет), становлять $30-50 млрд. Адміністративна неефективність, бюрократична тяганина і неефективність обміну медичними даними на паперових носіях збільшують вартість медичного обслуговування на 18% на рік.
В 2009 р. медичні витрати уряду складуть близько $8 тис. на рік на людину. Не дивлячись на те, що в США витрати на здоров'ї кожного громадянина - найвищі серед 30 розвинених країн-членів Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), багато американців маєть серйозні проблеми із здоров'ям. Найбільше громадяни США страждають від діабету, ожиріння і серцево-судинних захворювань.
Керівник групи медичних аналітиків Thomson Reuters Роберт Келлі стверджує, що за допомогою усунення даремних грошових витрат можна зменшити і державні витрати на охорону здоров'я без збитку для якості обслуговування і доступу до медичної допомоги. "В середньому кожна лікарня в США витрачає чверть свого бюджету на адміністрування, що майже удвічі перевищує середній рівень в Канаді. Американські лікарі витрачають майже вісім годин на тиждень на документи", - говорить Келлі.
Інші експерти згодні з висновками Thomson Reuters. "Значна частина витрат на систему охорони здоров'я США витрачається даремно. Тут і шахрайство, і неотримання пацієнтами необхідної медичної допомоги - все це обертається додатковими витратами. Барак Обама розуміє, що система неефективна, а її реформа не лише зробить американців здоровішими, але і збереже бюджетні гроші", - говорить експерт Лондонської школи економіки Зак Купер. На його думку, якщо уряд навчаться витрачати бюджетні кошти ефективніше, реформа системи охорони здоров'я зажадає від держави значно менше додаткових капіталовкладень, ніж планується зараз.
Високі витрати на охорону здоров'я називаються головною причиною зростання дефіциту держбюджету США, який до теперішнього часу досяг $1,417 трлн., або близько 10% ВВП країни. При нинішній системі доля ВВП, що виділяється на охорону здоров'я в США, збільшуватиметься і до 2017 р. становитиме 19,5%.
Головним чинником зростання дефіциту бюджету президент США називає витрати на медичну допомогу літнім людям і малозабезпеченим в рамках програм Medicare і Medicaid. Барак Обама стверджує, що уряд може заощадити $313 млрд. протягом наступних 10 років, добившись більшої ефективності системи охорони здоров'я в країні, тоді як вартість реформи системи охорони здоров'я оцінюється в $1,2 трлн.
В теперішній час без медичної страховки в США живуть 47 млн. громадян, або кожен шостий американець, тоді як безкоштовна медицина відсутня. Ще 25 млн. громадян США умови страховки не дозволяють отримати всю необхідну допомогу. За послуги лікаря платять страхові компанії. У переважній більшості випадків оплату медичної страховки роблять наймачі працівника компанії. Проте більшість страхових планів передбачають, що за медичні обстеження пацієнти повинні доплачувати з власних коштів.
Вартість медичної страховки на одну людину становить в середньому $3 тис. на рік. Далеко не всі американці можуть собі дозволити платити ці гроші, що призводить до величезних проблем у сфері охорони здоров'я. Тим часом ціни на послуги лікарів постійно зростають. Хвороба або каліцтво може поставити людину на грань розорення. Майже в половині випадків приватні особи стають банкрутами на тлі проблем із здоров'ям. Згідно із статистикою, в США щороку вмирають 22 тис. осіб через відсутність страховки і грошей на лікування. Згідно із прогнозами, при нинішній системі через 10 років медичну страховку в США не зможуть дозволити собі вже 66 млн. людей.
"Ми проведемо реформу, в результаті якої знизяться ціни, розшириться вибір, у кожного американця з'явиться страховка, на яку можна покластись", - обіцяє Барак Обама. У США планується ввести деяку подібність загального медичного страхування, проте, на відміну від Європи, воно не буде обов'язковим і не покриватиме "нерезидентів" і приїжджих. Згідно з планом уряду США, федеральна влада забезпечуватиме страхування для всіх малозабезпечених американців через федеральні програми медичного страхування, покриватиме частину витрат на медицину для американців з низькими доходами.
Сенатор від Демократичної партії Чарльз Шумер заявив, що лідери його партії близькі до того, аби забезпечити досить голосів для прийняття законодавства, яке покладе початок реформі охорони здоров'я в США.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас