"Ъ": Єдиний податок прив'яжуть до зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Єдиний податок прив'яжуть до зарплати

Казна та Політика
10719
На сайті Держкомпідприємництва був оприлюднений законопроект "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності", який повинен замінити указ президента №727 від 1998 року. Комітет розробив нові механізми розрахунку єдиного податку, сплати зборів в соціальні держфонди, розподіли доходів між державним і місцевими бюджетами.
З 1 січня 2010 року розміри єдиного податку і максимального річного доходу підприємців, що працюють за спрощеною схемою, мають бути прив'язані до мінімальної зарплати.
Зараз малий бізнес платить єдиний податок щомісячно у розмірі 20-200 грн. Але вже з 2010 року ставка податку має скласти 4-15% від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня кожного року. У проекті держбюджету-2010 закладена мінімальна зарплата на початок року на рівні 681 грн. Таким чином, ставка єдиного податку може скласти 27,24-102,15 грн., а максимальний річний виторг фізичних осіб - 510,750 тис. грн. (750 мінімальних зарплат), юридичних, - 1,021 млн (1,5 тис.), що на 10,75 тис. грн. і 21 тис. грн. більше, ніж зараз. Підвищення рівня мінімальної зарплати протягом року не вплине на розмір ставки і річного виторгу.
Вся сума єдиного податку платників-фізичних осіб потрапить до місцевих бюджетів, тоді як зараз - тільки 43%. В результаті регіони можуть виграти - отримають до 102,15 грн. з підприємця замість нинішньої максимальної суми в 86 грн. Решта 57% йдуть до Пенсійного фонду (42%) і соціальних фондів (15%), але новий механізм передбачає, що фізичні особи (окрім пенсіонерів, інвалідів і тих, хто не наймає працівників) платитимуть пенсійні й соціальні внески у розмірі 13% і 1% від мінімальної зарплати (сумарно 95,34 грн.). Від такої реформи фонди недоотримають майже 19 грн. з кожного підприємця. Фізособи при максимальній ставці податку заощадять всього 2,51 грн., а втрати почнуться вже при мінімальній зарплаті в 700 грн. - 3 грн.
В Держкомпідприємництва від офіційних коментарів відмовилися, неофіційно пояснивши, що плаваюча ставка податку запропонована для щорічного перегляду граничної виручки: "Ми хочемо виключити проблему, коли ціни ростуть, а ставка - ні". Зниження відрахувань в Пенсійний і соціальні фонди джерело Ъ роз’яснити не змогло – досі уряд намагався збільшити пенсійні відрахування підприємців.
Перспективи прийняття цього законопроекту у Верховній раді туманні. Замглави комітету Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна ("Наша Україна-Народна самооборона") вважає, що прив'язка ставки податку до мінімальної зарплати робить для підприємців складно прогнозованими свої податкові витрати. Ефективніше, на її думку, було б введення податкової шкали - чим вищий дохід, тим вищий податок. А замглави комітету Ради з питань податкової і митної політики Микола Круглов (Партія регіонів) вважає, що знижувати відрахування в Пенсійний і соціальні фонди в умовах дефіциту коштів нелогічно - інакше доведеться дотувати їх з держбюджету.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас