Українські фондові майданчики знизилися у вівторок на зовнішньому негативі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фондові майданчики знизилися у вівторок на зовнішньому негативі

Фондовий ринок
118
Негативний новинний фон з міжнародних торгівельних майданчиків призвів до обвалу котирувань українських акцій на провідних фондових біржах країни у вівторок. За підсумками торгівельної сесії, індекс "Української біржі" впав на 2,45% - до 1432,58 пункту, індекс ПФТС - на 1,44%, до 597,80 пункту.
"На відкритті українського ринку основним негативом виступило попереднє зниження фондових майданчиків США більш ніж на 1%. Ближче до обіду, завдяки хорошим європейським індикаторам і перебуванню ф'ючерсів на індекси США в позитивній зоні, продажі на ринку скоротилися. Проте відкриття ринку США в "мінусі", супроводжуване падінням євро проти долара на тлі падіння індексу довіри споживачів до економіки США, сформувало ще один негативний імпульс, що підсилив корекцію українських індексів", - прокоментував ситуацію керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.
Він також додав, що незважаючи на відновлення позитиву на майданчиках США, викликаного заявами професора економіки Нью-Йоркського університету Нуріеля Рубіні про закінчення рецесії в американській економіці, а також новинами про плановану модернізацію енергосистеми США в $3,4 млрд, українські індикатори так і не змогли відіграти падіння до закриття сесії вівторка.
Крім того, Шевчишин відзначив, що у вівторок на ринку сформувався негативний внутрішній фон.
Як повідомив експерт, новини про чистий збиток "ЛуАЗу" за підсумками третього кварталу в розмірі 322,61 млн грн., а також про очікуване 25-30%-не завантаження виробничих потужностей корпорації "Богдан" в 2010 році призвели до падіння вартості акцій "ЛуАЗу" на "Українській біржі" на 10,82%. Разом з тим, негатив "ЛуАЗу" не торкнувся акцій "Укравто" і "КрАЗу" через низьку ліквідність останніх, додав Шевчишин.
Сильним негативом для вітчизняного ринку виступила інформація про те, що до участі в модернізації української газотранспортної системи можуть бути допущені тільки японські компанії. "Новина призвела до різкого падіння вартості акцій Сумського НВО ім. Фрунзе на 8,46% (на "Українській біржі"), оскільки більшість учасників ринку передбачали активну участь компанії в цьому проекті", - прокоментував Шевчишин.
Він також відзначив, що у вівторок продовжили стрімке падіння котирування акцій гірничо-металургійного сектора на фоні інформації про зниження цін виробників СНД на листопадові постачання арматури і заготовки на $30 і $40 за тонну FOB через слабкий попит.
В свою чергу, погіршення ситуації з металургійним і хімічним активом рикошетом "б'є" по акціях вагонобудівників, які дуже залежать від відновлення цих секторів, вважає Шевчишин.
На "Українській біржі" у вівторок негативну динаміку котирувань показали акції Полтавського ГЗК (11,54%), Ясиновського коксохіму (-8,06%), Авдіївського коксохіму (7,38%), Новомоськовського трубного заводу (9,71%), "Стиролу" (6,64%), Стахановського вагонобудівного заводу (6,43%), Єнакіївського метзаводу (6,11%), Маріупольського тяжмашу (5,84%), ММК ім. Ілліча (4,04%), Алчевського меткомбінату (4,30%), Харцизького трубного (3,87%), "Азовсталі" (3,34%), Укрнафти (-3,19%), Крюковського вагонобудівного заводу (2,95%), "Укртелекому" (-2,23%).
На думку експертів "ТАСК", зниження вартості українських акцій банківського сектора у вівторок викликало стрімке зниження аналогів на російському ринку (на 17:00 кч індекс РТС банку знизився на -3%) і європейських майданчиках Commerzbank (-7,75%), Barclays(-4,21%). За підсумками дня акції Райффазен банку Аваль впали на 3,52%, Укрсоцбанку - на 3,49%, банка "Форум" - на 3,65%.
Продовжили падіння акції енергетичних компаній на тлі слабкої корпоративної звітності за третій квартал: "Центренерго" (-1,08%), "Західенерго" (-2,65%), "Донбасенерго" (-6,06%), "Крименерго" (-2,29%).
В "зеленій зоні" у вівторок закрилися тільки акції "Мотор-Січі" (+0,16%) і "Дакорвест" (+11,83%). "Якщо до паперів "Дакора" гравці тільки приглядаються і ціна ще не сформована, що позначається на високій внутрішньоденній волатильності акцій, то по акціях "Мотор-Січі" були видимими перманентні покупки", - прокоментував Шевчишин.
Загальний обсяг торгів акціями на "Українській біржі" у вівторок склав 26,644 млн грн., укладено 1172 угоди.
На "ПФТС" цього дня в лідерах торгів акції "Укрнафти" (-2,75%), "Азовсталі" (-2,02%), "Центренерго" (-0,98%), "Єнакіївського метзаводу" (-4,41%).
На "ПФТС" обсяг торгів акціями склав 5,728 млн грн..
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас