Недозволена розкіш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недозволена розкіш

Казна та Політика
1234
На минулому тижні Верховна Рада прийняла Закон №4762 від 14.10.09 р. "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати". Згідно з текстом документа, наступного року прожитковий мінімум має збільшитися з 848 грн. до 2848 грн., тобто більш ніж у 3 рази, мінімальна зарплата - з 900 грн. до 3000 грн. Поки Закон не набрав чинності, оскільки його ще не підписав Президент України.
Цікаво, що хоча про необхідність підвищення соціальних стандартів вже не перший місяць не втомлюються повторювати насамперед депутати від "Партії Регіонів", автором Закону є член парламентської фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський. Під час голосування документ підтримали представники "Партії Регіонів", Блоку Литвина і КПУ, а також половина фракції НУНС.
Не став сюрпризом виступ проти депутатів від БЮТ, які пояснили це популізмом документа. А в Кабінеті міністрів вкотре нагадали, що в держбюджеті наступного року недостатньо грошей для виконання положень Закону.
Хоча скільки коштів потрібно буде виділити з держбюджету для виконання норм Закону, точно поки невідомо. Так, за підрахунками прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, для збільшення зарплат буде потрібно близько 100 млрд грн., або майже третина бюджету країни. У свою чергу, народний депутат Микола Азаров ("Партія Регіонів"), колишній перший віце-прем'єр, запевняє, що насправді потрібно лише 15 млрд грн.
В уряді відзначають, що оскільки в Держбюджеті-2010 на реалізацію Закону про підвищення соціальних стандартів грошей не буде, доведеться скорочувати співробітників державних підприємств і установ.
"Підвищити мінімальну зарплату в умовах кризи можна лише завдяки скороченню працівників на підприємствах і проведенню "зрівнялівки" в оплаті праці", - вважає заступник міністра фінансів Владимир Матвійчук.
За його даними, доведеться скоротити близько 45% працівників бюджетної сфери.
Представники БЮТ вже звернулися до Президента України Віктора Ющенка з проханням накласти вето на прийнятий Закон. Поки на заклик "бютівців" глава держави не відповів. Деякі експерти вважають, що навіть якщо Віктор Ющенко підпише цей документ, до втілення його положень в життя справа не дійде.
"Бюджет, який прийматиметься наступного року, буде збалансованим, тому що цього вимагають МВФ та інші кредитори України. Тому, цілком імовірно, цей Закон так чи інакше буде скасований. Його прийняття - гра опозиції, спрямована на те, щоб спочатку з шумом показати, як вони піклуються про людей, а потім тихо все скасувати", - вважає Олександр Пасхавер, президент Центру економічного розвитку.
Той факт, що автором прийнятого Закону є представник Блоку Литвина, влаштовує майже всі політичні сили, що голосували за прийняття документа. По-перше, це вигідно самому Володимиру Литвину, який минулого тижня був висунутий кандидатом у Президенти від Народної партії. Тепер у спікера є привід заявити, що він піклується про матеріальний стан виборців.
В свою чергу, лідер "Партії Регіонів" Віктор Янукович може зробити аналогічні заяви, адже депутати, які його підтримують, з вересня блокували парламентську трибуну, вимагаючи підвищення соціальних стандартів.
Можна сказати, що в програші залишається лише Юлія Тимошенко, яка напередодні виборів змушена закликати майбутніх виборців мислити тверезо і пояснювати, що поліпшення їх добробуту в умовах кризи є недозволеною розкішшю для країни.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас