Ціни на ліки повернуть у 2008-й рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на ліки повернуть у 2008-й рік

Казна та Політика
1289
Представники фармацевтичних асоціацій просять Президента України не підписувати ухвалений Верховною Радою 20 жовтня Закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення". У іншому випадку, за їх словами, у країні розквітне "чорний" фармацевтичний ринок із неякісною продукцією. Експерти ж вважають, що ціни необхідно знижувати за допомогою комплексних заходів.
Нагадаємо, що згідно з ухваленим документом, ціни вітчизняних і закакордонних ліків хочуть повернути на рівень липня 2008 року. І тільки після встановлення розміру мінімальної заробітної плати, пенсій на рівні прожиткового мінімуму та погашення заборгованості з виплат заробітної плати, стипендій, грошового забезпечення студентів, курсантів і учнів, ціни "відпустять" у вільне плавання.
Сьогодні на ринку понад 70% ліків мають імпортне походження, а близько 90% вітчизняних мають в своєму складі імпортну сировину, говорить президент Аптечної професійної асоціації України Михайло Пасєчник. За його словами, ціна будь-яких імпортних ліків формується, виходячи з офіційного курсу долара в Україні. Відчутне зростання цін на медпрепарати Пасєчник пояснює значними курсовими коливаннями, які лихоманили всю країну кілька місяців без перебою.
"Виходить, що фармакологічна компанія завозить товар за реальним курсом вісім гривень, а продавати повинна за курсом 4,65 гривні (такий валютний курс діяв у липні 2008 року). Тобто нижче собівартості. Ціну на ліки необхідно знизити, як мінімум, на 70%. А як це можна зробити, якщо максимальна рентабельність оптового продажу становить 12% від вартості ліків, а роздрібної - 25%?" - запитує він.
Якщо мораторій набере чинності, багато компаній просто підуть із легального ринку, впевнені в фармацевтичних асоціаціях. "Ніхто із закордонних компаній не продаватиме ліки за курсом п’ять гривень, якщо він у дійсності становить вісім гривень. Процвітатиме "чорний" ринок, як уже було в Білорусі. Везтимуть із Росії, Польщі й інших країн", - прогнозує президент Асоціації фармацевтичних виробників України Петро Багрій.
Однак навряд чи варто зі всією серйозністю говорити про повну зупинку ринку. Адже, з одного боку, існують вітчизняні компанії, які мають певний запас міцності (їх продукт виріс у ціні не так різко, як імпортний). З іншого боку, напередодні президентських виборів влада, напевно, не допустить хвилі народного невдоволення, яку може викликати скорочення пропозиції ліків на ринку.
Інша справа, що в цій ситуації необхідно було б вивчити аргументи кожної сторони конфлікту. Так, жоден бізнесмен-фармацевт в умовах конкурентного ринку, обтяженого кризою, не погодиться працювати собі у збиток. У той же час дуже дивно виглядає ситуація, коли в різних аптеках ціна ліків одного й того ж виробника істотно відрізняється, і не зрозуміло, за що ж у результаті платить покупець - за курсові різниці, або за чиїсь спекуляції.
На думку першого заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Олександра Біловола, прийнятий закон дозволить "нашим людям купувати ліки за доступними цінами".
Частково підтримує колегу і доктор економічних наук, професор член-кореспондент НАН України Валерій Мунтіян. Він вважає, що сьогодні ціни на ліки дійсно високі, тобто їх необхідно знижувати. Але робити це експерт пропонує не просто накладенням мораторію, а шляхом комплексного вирішення завдань: забезпечуючи розвиток вітчизняної галузі, і, позбавляючись спекуляцій із ціною на ринку.
Світовим варіантом із ліквідації цінових спекуляцій на ринку може стати створення державною реєстрацій цін на ліки. Як розповіли фармацевти, цю ідею почали втілювати в життя до ухвалення мораторію. Суть цього механізму наступна: при імпорті, або виготовленні ліків виробник подає у відповідний держорган декларацію, у якій вказані ціни на них.
На підставі цієї декларації дуже легко перевірити, чи йдуть виробники від зафіксованих цінових параметрів протягом року і чи завищують аптеки свою рентабельність і торгові націнки.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас