ЄБРР може перейти на стандартну стратегію у відносинах із Білоруссю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР може перейти на стандартну стратегію у відносинах із Білоруссю

Казна та Політика
149
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) пропонує перейти у відносинах з Білоруссю від сценарної до стандартної стратегії і почати співпрацю з держсектром, у тому числі з державними банками.
Згідно із опублікованим проектом нової стратегії ЄБРР для Білорусі, стандартний стратегічний підхід дозволить банку розширити співпрацю на основі наочного впровадження ринково орієнтованих реформ в сектори економіки.
Зусилля ЄБРР, як і раніше, будуть сконцентровані на підтримці приватного сектора, проте банк заявляє про намір сприяти залученню до Білорусі іноземних інвесторів. Так, він планує розширити кредитні лінії на підтримку малого і середнього бізнесу, що виділяються приватним банкам, у тому числі через створений з його участю Білоруський банк малого бізнесу. ЄБРР також готовий розповсюдити кредитні лінії для підприємництва на комерційно орієнтовані держбанки.
ЄБРР може надати технічне сприяння і, потенційно, фінансову підтримку передприватизаційних операцій і приватизації, в першу чергу створюваному в Білорусі Агентству з приватизації, і підготовці до приватизації низки середніх і крупних держпідприємств.
Новим для ЄБРР в Білорусі може стати надання цільових кредитних ліній на підвищення енергоефективності через місцеві фінансові структури і підтримка іноземних інвесторів, що реалізовують проекти у сфері поновлюваної енергетики. Банк має намір розширити програму торговельного фінансування, а також підтримати інфраструктурні проекти місцевої влади, у тому числі в партнерстві з іншими міжнародними фінінститутами - Європейським інвестиційним банком і Північним інвестиційним банком.
Проект нової стратегії буде обговорений радою директорів ЄБРР на початку грудня.
ЄБРР діє в Білорусі з 1992 року. Попередня стратегія була схвалена в грудні 2006 року і передбачала сценарний варіант співпраці залежно від темпів реформ. З того часу по червень 2009 року на нові проекти в Білорусі ЄБРР виділив 67 млн євро, в основному у вигляді кредитних ліній для малого бізнесу. На липень цього року накопичений портфель інвестицій ЄБРР в Білорусі склав 292 млн євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас