До КС надійшов законопроект про недоторканність чиновників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До КС надійшов законопроект про недоторканність чиновників

Казна та Політика
461
До Конституційного суду надійшло подання Верховної Ради щодо законопроекту про внесення змін до Конституції про гарантії недоторканості для президента, народних депутатів і суддів. Як повідомляє прес-служба КС, подання надійшло в п'ятницю, 23 жовтня.
У поданні йдеться про висновок в частині відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції, що стосуються гарантій недоторканості для окремих посадових осіб, вимогам статей 157 і 158 Основного закону.
Згідно з регламентом, подання передане на вивчення до секретаріату КС.
Як повідомлялося, 20 жовтня Верховна Рада прийняла рішення направити до КС проект закону про внесення змін до Конституції відносно гарантії недоторканості для окремих посадових осіб.
Внесений в жовтні 2008 року лідером фракції Партії регіонів Віктором Януковичем і першим віце-спікером Олександром Лавриновичем, законопроект N3251 "Про внесення змін до Конституції України" (про гарантію недоторканості для окремих посадових осіб), передбачено відмінити недоторканість президента країни і обмежити недоторканість парламентарів. Зокрема, законопроектом пропонується вилучити із статті 80 Основного закону норму про те, що депутатам Ради гарантується недоторканість. Проектом пропонується визначити, що депутат парламенту не може без згоди Ради бути затриманий або арештований до набуття чинності звинувачувального вироку суду відносно нього.
В той же час проект передбачає збереження депутатського імунітету - парламентарі не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді. Окрім цього, з 105 статті Конституції проектом вилучаються норми про те, що президент користується правом недоторканості на час виконання ним повноважень, і про те, що за замах на честь і гідність глави держави винні притягуються до відповідальності на підставі закону.
При цьому пропонується закріпити в Конституції норму, згідно з якою президент не може без згоди Ради бути затриманий або арештований до набуття чинності обвинувачувального вироку суду відносно нього. Проект також передбачає дострокове припинення повноважень глави держави в разі набуття чинності звинувачувального вироку суду відносно нього.
В той же час судді, згідно із законопроектом, не можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності без рішення Верховної Ради.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас