В Британії погіршився спад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Британії погіршився спад

Казна та Політика
360
В минулу п'ятницю було оприлюднено статистику, згідно з якою економіка Великобританії просіла в третьому кварталі 2009 р. на 0,4% в порівнянні з попереднім кварталом, тоді як експерти чекали підвищення ВВП країни на 0,2%.
В річному обчисленні валовий продукт Великобританії в третьому кварталі 2009 р. скоротився на 5,2%. Економіка країни демонструє зниження вже 18 місяців поспіль. Причому експерти зазначають, що нинішня рецесія стала найтривалішою за останніх 55 років. Публікація цієї новини вкачала британський фунт на 1,7% відносно долара, до $1,63, і на 1,9% відносно євро, до EUR1,086.
Головним чинником економічного спаду стало несподіване для експертів скорочення активності у сфері послуг, в першу чергу в секторі роздрібних продажів, громадського харчування і готельного бізнесу.
"Це гірше, ніж очікувалося, дані повинні покарати наш уряд за самовпевненість. Економіка все ще крихка, і будь-яка зупинка економічного стимулювання або, що ще гірше, урізання витрат в цілях скорочення дефіциту бюджету може штовхнути нас на черговий виток спіралі", - заявив генеральний секретар Британського конгресу профспілок Брендан Барбер.
Найбільш важкою звісткою, що розчаровує британців, став факт, що в результаті рецесії країна з'їхала з шостої на сьому позицію в списку найбільших економік світу. У липні-вересні 2009 р. Британія згенерувала близько $566,5 млрд. ВВП, тоді як Італія, за підрахунками банку Citigroup, обігнала її з результатом $570 млрд. Ця рокіровка спровокувала шквал критики на адресу правлячої Лейбористської партії.
"Діючий прем'єр-міністр Гордон Браун присягався, що Великобританія краще захищена від світової кризи, ніж інші країни. Тепер ми виявляємо, що наша економіка скотилась більше, ніж в Італії. Вся країна страждає від слабкої влади і провальної економічної політики", - заявив канцлер тіньового уряду Консервативної партії Джордж Осборн.
Нагадаємо, що як основний захід економічного стимулювання в Британії використовують "кількісне пом'якшення" - закачування грошей у фінансову систему. У серпні британський центробанк збільшив кількість грошей, призначених для викупу в банків проблемних активів, на 50 млрд. фунтів ($85 млрд.) - до $289 млрд. Цих коштів вистачить до кінця листопада, після чого уряд, на думку експертів, продовжить грошові вливання за рахунок збільшення державного боргу.
"Владі Британії необхідно проводити додаткові інтервенції, а також полегшити доступ компаній до кредитів. Найважливіше повернути оптимізм, переконавши бізнес в тому, що відновлення економіки більше не затримається", - вважає головний економіст Британської торговельної палати Девід Керн.
За словами експертів, якщо правляча партія не зможе вивести економіку з рецесії, у неї не буде шансів виграти загальні парламентські вибори, які відбудуться в червні 2010 р. Прем'єр-міністр Гордон Браун пообіцяв зробити це за найближчі два місяці.
"Битва із зупинення нинішньої світової фінансової кризи майже виграно. Ми продовжуємо працювати з несправедливими і високими бонусами, які виплачуються в банківській системі. Найближчим часом я оголошу про заходи, які дозволять змусити кредитні компанії видавати кредити. Я обіцяю, що проведу реформу фінансового сектора, і зростання британської економіки відновиться до кінця 2009 р.", - заявив Браун.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас