Сигарети обов'язково подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сигарети обов'язково подорожчають

Казна та Політика
1550
Вже найближчим часом відбудеться подорожчання сигарет і погіршення їх якості - четверте з початку року збільшення тютюнових акцизів і викликана ним нова хвиля контрабанди забезпечать описані поліпшення якості життя в країні.
Опинившись на порозі повальної тінізації тютюнового ринку, уряд продовжує наполегливо повторювати помилки своїх попередників. Забувши багаторазово обіграні рівняння: "великі акцизи = велика контрабанда + малі надходження до бюджету" і "малі акцизи = немає контрабанди + великі податки від виробництва сигарет всередині країни" чиновники щосили кинулись допомагати романтикам, які переправляють нічні каравани через українсько-молдовський кордон.
З подачі Кабміну парламент збільшив теоретичні доходи держбюджету (на 5,5 млрд. грн., до 251,1 млрд. грн.) за рахунок збільшення податкового навантаження на тютюнову галузь. За прийняття в цілому законопроекту № 4707, яким передбачається підвищення акцизного збору на тютюнові вироби, проголосувало 235 депутатів. Закон надіслано на підпис президенту.
Таким чином, ставки акцизного збору на тютюн незабаром будуть підвищені вже вчетверте за рік. Прийнятий наприкінці минулого тижня парламентом документ передбачає підвищення адвалерної ставки акцизу (ставка у відсотках до обсягу реалізації) з 20% до 36%. Збільшено також податкове зобов'язання зі сплати акцизного збору за кожне найменування сигарет - 62 грн. (замість не менше 50 грн.) за 1000 штук для сигарет без фільтра, 130 грн. (замість не менше 100 грн.) за 1000 штук для сигарет з фільтром.
Бюджет просить грошей
За підрахунками Мінфіну нові податки здатні додатково принести до бюджету, в залежності від коливань ринку, 300-500 млн. грн. вже до кінця поточного року і кілька додаткових мільярдів - в наступному. Чиновники переконані, що в галузі є запас міцності, щоб витримати таке зростання податків, оскільки останнє десятиліття умови для роботи тютюнників були фактично пільговими. "Не секрет, що протягом більше 10 років тютюнові транснаціональні корпорації, які виробляють сигарети, працювали в Україні в умовах надзвичайно занижених ставок акцизів і, відповідно, мільярдні надприбутки заробляли саме вони, - говорить представник бюджетного комітету, народний депутат Дмитро Ветвицький .- Підвищення акцизів на тютюнові вироби - це виконання міжнародних зобов'язань, які Україна взяла на себе, ратифікувавши в 2006 р. Рамкову конвенцію ВООЗ з контролю над тютюном і рекомендації Світового банку. До того ж це і наповнення бюджету, особливо в кризові часи ".
Представники тютюнових компаній, навпаки, прогнозують, що ефект від підвищення буде короткостроковим, і викличе лише частковий сплеск надходжень до бюджету з наступним просіданням легального ринку і скороченням виробництва. "Очевидно, що метою законопроекту стала одноразова мобілізація податкових надходжень, без урахування довгострокових негативних наслідків для державного бюджету через тривале стрімке скорочення легального тютюнового ринку, - говорить Костянтин Рябенко, директор з корпоративних зв'язків ЗАТ" Філіп Морріс Україна .- Ми розчаровані як рішенням Верховної Ради, так і самою процедурою прийняття рішення. Буквально за добу до голосування було запропоновано ще більш радикальне підвищення податкового навантаження, що спочатку пропонував уряд ".
Експерти називають дельту поповнення бюджету в пів мільярда гривень до кінця року дещо абстрактною. "Уряд заявляє про плани отримати шляхом підвищення акцизного податку додаткові 500 млн. грн. надходжень до державного бюджету, однак не приводить жодного обґрунтування цієї цифри, - заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців, народний депутат України Анатолій Кінах .- Зрозуміло, що це (підвищення акцизів) робиться не заради здоров'я нації, а для одномоментного наповнення бюджету перед початком виборчої кампанії ".
Споживачі нервово курять
Мінфін підрахував, що додаткові податкові зобов'язання змусять виробників підвищити відпускні ціни на сигарети не більше ніж на 5%. За оцінками компаній, ціни зростуть набагато відчутніше. "Підвищення акцизу призведе до зростання цін на сигарети до 40%. Закон створить ще більш потужні економічні стимули для збільшення і незаконного обігу тютюнової продукції", - говорить Костянтин Рябенко. Як зазначає Дмитро Редько, директор з корпоративних питань "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна", в результаті підвищення адвалерної ставки акцизного збору до 36% мінімальну пропозиція на ринку (а це 4,5-5 грн.) зросте на 1,5 грн., сегмент близько 6 грн. подорожчає на 2 грн., а сегмент 10 грн .- більш ніж на 3 грн.
За розрахунками фахівців коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", якщо виробники сигарет не змінять свою безподаткову частку ціни, то, наприклад, ціна пачки "Мальборо" має подорожчати майже на 3 грн .- з 8 грн. до 10,8 грн., а пачка "Парламенту" подорожчає на 3,5 грн .- з 11 грн. до 14,5 грн. "Саме дорогі сигарети подорожчають найбільше ", - констатують експерти. Середня ціна пачки сигарет без фільтра має зрости на 1 грн .- з 3 грн. до 4 грн., на дешеві сигарети з фільтром (наприклад, "Отаман") - приблизно на 1,5 грн.: з 4,25 грн. до 5,90 грн., для середніх за вартістю сигарет з фільтром (такі як "Бонд") - на 2 грн.: з 5,50 грн. до 7,50 грн. Громадські організації розраховують побачити потужний соціальний ефект від подорожчання тютюнової продукції. "Підвищення акцизів і цін на сигарети у всіх країнах призводить до зменшення їх споживання в першу чергу завдяки тому, що тих курців, які вмирають або кидають курити, все менше замінюють підлітки, у яких зменшуються можливості придбати таку кількість сигарет, яка викличе у них тютюнову залежність ", - говорить завідувач відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський, нагадуючи, що в разі підвищення ціни на будь-який товар люди зменшують його споживання, особливо якщо під час кризи зменшуються їхні доходи.
Відзначимо, що учасники ринку цього разу вирішили не приймати покірливо податкове нововведення. До протистояння тютюнові компанії стимулює той факт, що чинне законодавство вже передбачає щорічну індексацію фіксованих ставок акцизного збору відповідно до показників інфляції, тобто з 1 січня 2010 р. податкова навантаження на галузь збільшиться ще більше. "Ми звернемося до президента України з проханням накласти вето на законопроект, який всупереч чинним нормам податкового законодавства змінює ставки податків за два місяці до кінця бюджетного року", - заявив Костянтин Рябенко. У той же час в антитютюновій коаліції стверджують, що прийняття законопроекту № 4707 є частиною виконання Державної цільової соцпрограми зменшення шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення на період до 2012 р., прийняття якої ініціював президент, так що схвалення ним дій парламентарів практично гарантовано.
Попередні підвищення акцизного збору на тютюнові вироби призвели до істотного зростання доходів бюджету - у січні-вересні 2009 р. вони становили (включаючи надходження від акцизів на імпортні сигарети) 6,2 млрд. грн., тоді як за аналогічний період минулого року - 2,3 млрд. грн. При цьому продажі на тютюновому ринку за цей період упали на 10 млрд. штук - до 81 млрд. штук проти 91 млрд. штук у січні-вересні 2008 р.
Гнна Ковальчук та Анастасія Арасланова
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас