Кувейтські законодавці вимагають від уряду викупити борги громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кувейтські законодавці вимагають від уряду викупити борги громадян

Казна та Політика
133
Законодавці Кувейту, доходи мешканців якого на душу населення перевершують аналогічний показник Німеччини, вимагають урядової допомоги для всіх, хто узяв споживчі кредити. Це питання загрожує розпалити політичну кризу в країні, відзначають експерти.
Принаймні половина з 50 новообраних законодавців стверджують, що вони повернуть відповідний план в уряд. Він стосується викупу всіх споживчих банківських кредитів на 6 млрд динарів ($21 млрд). Ці позики кувейтські громадяни взяли на покупку будинків, автомобілів, організацію свят і рефінансування заборгованості по старих кредитах. Проте уряд виступає проти подібного виходу з кризової ситуації.
Парламент Кувейту обговорить це питання наступного тижня, після 4-місячної перерви. Емір Кувейту шейх Сабах аль-Ахмед аль-Джабер ас-Сабах розпустив Народне зібрання в березні цього року через те, що його стосунки із законодавчою владою були "зруйновані".
Згідно з даними Міжнародного валютного фонду, в Кувейті в 2008 році дохід на душу населення складав близько $46 тис., що перевищує аналогічні показники Німеччини і Великобританії.
Що ж до плану порятунку людей, котрі заборгували банкам, то він розрахований лише на громадян Кувейту. В результаті обмежувальної політики в цій області лише третина від 3,4 млн населення цієї країни володіє кувейтським паспортом.
За словами законодавців, близько 100 тис. позичальників зіткнулися з судовими позовами через прострочення платежів по кредитах. Уряд називає цю цифру завищеною. В цілому близько 278 тис. Кувейту мали споживчі кредити на кінець 2008 року, сказано в звіті місцевої консалтингової компанії Al-Shall Economic Consultants.
Неспроможність вирішити нинішню суперечку щодо кредитів призведе до затримки схвалення необхідних інвестицій і підсилить соціальну напруженість, відзначають спостерігачі. Протистояння законодавчої та виконавчої влади викличе блокування будь-яких рішень щодо насущних проблем країни.
"Якщо ми залишимо цю проблему невирішеною, вона продовжить викликати розбіжності та призведе до відставки уряду або розпуску парламенту. Зупинка в розвитку Кувейту може коштувати мільярдів", - заявив в інтерв'ю Bloomberg незалежний кувейтський економіст Хаджаж Бу Кхудор.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас