Стельмах консервує "Арму" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стельмах консервує "Арму"

Казна та Політика
4312
За інформацією "ЭИ", продовження мораторію на задоволення вимог вкладників в банках "Арма" і "Дністер" не пов'язане з наміром Нацбанку відновити нормальний режим їх роботи.
В центробанку шукають ліквідаторів для цих установ. У свою чергу банкіри звертають увагу на термін припинення повноважень їх тимчасової адміністрації - 17 грудня. Це останній день роботи Володимира Стельмаха на посаді голови НБУ.
Можна припустити, глава Нацбанку Володимир Стельмах прийняв рішення законсервувати негаразди всіх проблемних банків і передати вирішення їх долі своєму наступникові. За інформацією джерел, для обох банків вже почато пошуки ліквідаторів, які можуть приступити до роботи в останній день повноважень глави НБУ, що діє, - тобто 17 грудня. У центробанку із цього приводу коментарів не дають. "Нічого про це не чув", - заявив "ЭИ" виконавчий директор Нацбанку з питань банківського нагляду Василь Пасечник.
Банкіри говорять, що в НБУ не хочуть вирішувати долю банку, оскільки в нім могли виявитися значні кошти високопоставленого представника Комуністичної партії, а також спірні земельні активи, які зараз і представляють головний об'єкт інтересу для різних підприємців. Зокрема, один із санаторіїв "Арми" - компанію "Гамму" - пов'язують з сином лідера Компартії Петра Симоненка Андрієм. Другого інвестора - компанію "Петрус" - з Костянтином Русаліним і Миколою Петренком, які активно займаються нерухомістю.
"Банк володіє значною кількістю нерухомості в заставі, яка може принести хороший прибуток при правильному підході до ліквідації банку", - говорить один з банкірів. За його словами, сьогодні ліквідатора в банк активно намагаються поставити представники провладної політичної сили, яким і перешкоджає НБУ. "Йдеться про людей, які контролюють митницю", - уточнив співрозмовник і запропонував звернутися за роз'ясненнями до голови наглядової ради банку "Демарк" Олександра Стеценка.
Стеценко в коментарі спочатку зазначив, що не має жодного відношення до банку "Арма", а потім підтвердив інформацію про те, що банк може бути ліквідований. "Заставна вартість активів в банку дійсно вища за зобов'язання, проте продати їх за ринковою ціною неможливо", - говорить фінансист. За його словами, домовитися з компанією "Мостобуд" про придбання контрольного пакету акцій "Арми" не удалося.
Національний банк ввів тимчасові адміністрації в банках "Арма" і "Дністер" 16 квітня. Найбільшим учасником банку "Арма" на 1 липня було ТОВ "Алмазнянський ливарно-механічний завод" (99,72%); акціонерами банку "Дністер" - ЗАТ "СК Ренесанс" (19,84%) і ЗАТ "Львівінвест" (12,71%). За даними НБУ, за розміром загальних активів "Арма" займає 113-е місце, "Дністер" - 103-е місце серед 184 банків країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас