"В оці урагану" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"В оці урагану"

Казна та Політика
1188
Йозеф Акерманн завжди це знав. Навіть у найскладніші періоди фінансової кризи, коли шеф Deutsche Bank мав повідомляти про мільярдні втрати і списання, як перспектива, від якої виграє його інститут, Акерманн визначав для себе "втечу в якість". І тепер виявилось, що він мав рацію. У першому півріччі Deutsche Bank повідомив про мільярдний прибуток, який нагадав про щасливі часи фінустанови, коли його дохід сягав 25%. Сьогодні представники Deutsche Bank перегортають бухгалтерські книги колись поважного приватного банку Sal. Oppenheim. Питання про його входження вже вирішене, повне поглинання цілком можливе.
В той час як Акерманн вирушає в "шоп-тур", його колега Мартін Блессінг, глава приватного націоналізованого Commerzbank, повинен представляти своїм акціонерам як успіх те, що "оперативні втрати в другому кварталі помітно знизилися".
Такі контрасти характерні не лише для Німеччини. Подібна ситуація склалася практично у всьому світі. Британський Barclays Bank заробляє мільярди, тоді як підтримуваний коштом держави Royal Bank of Scotland їх втрачає. Schweizer Credit Suisse тримає курс на рекордний прибуток, а його конкурент-співвітчизник UBS не може вийти з "червоної" зони. У США продовжуються банкротства банків, а JP Morgan і Goldman Sachs, що повернули державі кошти, виділені на їх підтримку, знову отримують мільярдні прибутки.
Прийшов час відокремлювати зерна від висівок? Не зовсім так. "Навіть якщо інститути, такі як Deutsche Bank, і демонструють сьогодні гарні результати, ще дуже рано говорити про те, що вони виграли від кризи", - говорить Дітер Хайн, банківський аналітик Fairesearch з Франкфурту. Нинішні прибутки "приходять", перш за все, з ризикової торгівлі цінними паперами. Від стійкого оздоровлення галузь ще далека. Причому саме європейським банкам загрожують подальші списання, які можуть бути такими ж великими, як і до цього. Про це свідчить дослідження консалтингового агентства Bain & Company.
"Банки зараз в оці урагану", - говорить Штефан Франк, банківський експерт і партнер Bain. Списання структурованих цінних паперів, принаймні більшості, вже "переварено". І навіть якщо тут існують проблеми, пов'язані зі зниженням рейтингу, набагато більша загроза йде від кризи реального сектора економіки. Перш за все - через зростання у зв'язку з цим числа неповернених кредитів.
Дослідження показує, як тяжко ця криза може торкнутися європейських банків на найважливіших напрямах роботи. "Друга хвиля затягне у вир кризи багато інститутів, які досі йшли крізь неї відносно добре", - каже Франк. До них також належать ощадні каси і кредитні спілки, які дотепер позиціонували себе як оплот надійності. Зростаюче число банкротств фірм торкнеться насамперед європейських банків. Для інвестбанків США, таких як Goldman Sachs, в портфелях яких навряд чи є традиційні кредитні ризики, гірше вже має бути позаду.
Банки в Європі списали вже приблизно 250 млрд. євро, велика частина з яких - за рахунок тих, що втратили свою вартість цінних паперів, пов'язаних з кредитами на придбання нерухомості в США. Проте таким чином здійснена лише половина загальних коректувань. Тому що проблеми з невиплатою кредитів переважно ще попереду. Експерти Bain оцінюють загальну потребу Європи в списаннях кредитів у період 2007-2010 років в 390 млрд. євро.
Якщо вони виявляться праві, може знадобитися подальша державна допомога. Тому в своєму дослідженні експерти виходять з "глибокої довгочасної участі" держави і пов'язаних з цим змін в моделі бізнесу. Держава, наприклад, може змусити банки виділяти більше кредитів і при цьому вийти з інших ризикових бізнесів, а також економити і при цьому скорочувати робочі місця. Радник Bain Франк вважає, наприклад, можливою втрату 180 тис. з 700 тис. робочих місць в німецькій фінансовій галузі.
Обслуговування юридичних осіб може стати для німецьких банків найбільшою проблемою. Згідно з аналізом Bain, вони постраждають набагато більше, ніж їх європейські конкуренти. Це пов'язано з сильнішою залежністю німецької промисловості від експорту і слабкішою забезпеченістю підприємств власним капіталом. Дослідження оцінює втрату всіх банків на цьому напрямі діяльності в 2010 році приблизно в 7 млрд. євро. Французькі банки втратять 1,8 млрд. євро, іспанські, - 400 млн., а британські навіть відзначать прибуток в 3,4 млрд. євро. Одна тільки Італія з 4,9 млрд. євро очікуваних втрат буде зачеплена так само серйозно, як Німеччина.
Економічне агентство Creditreform чекає, що цього року в Німеччині збанкрутують приблизно 35 тис. фірм. З осені перед кожним сьомим середнім німецьким підприємством гостро постала небезпека банкротства, тому що стає все тяжче фінансувати проекти за рахунок позикових коштів. Такі результати дало одне з останніх опитувань Ernst & Young.
Це пов'язано з тим, що банки все більше обмежують видачу кредитів. "З розмов з банкірами і представниками середніх підприємств я знаю, що багато будівельних фірм і автопостачальники, наприклад, не отримують кредитів від своїх "домашніх" банків", - повідомив Геральд Бланк, шеф мюнхенського керівника майном Blank Asset Management. "Ми виходимо з бульбашки дуже дешевих грошей. Тому повернення до нормального рівня при видачі кредитів вже сприймається як кредитна проблема", - розмірковує партнер Bain Дірк Фатер.
Як реакція на загрозу неплатоспроможності банки значно збільшили свої резерви. Наприклад, в Deutsche Bank в другому кварталі сума резервів у порівнянні з 2008 роком збільшилася в сім разів. Народні банки ще в 2008 році наростили свої резерви на 27%. Банківський аналітик Хайн вважає, щоправда, що зрештою цього може бути недостатньо: "Досвід учить, що банки в період кризи майже завжди недооцінюють потребу в списаннях кредитів".
Ощадкаси в Німеччині в цілому видали близько 43% всіх кредитів фірмам і приватним підприємцям. Тому їх теж може торкнутися хвиля банкротств. У приватних банках найбільший кредитний портфель (приблизно на 400 млрд. євро) - у Commerzbank. Набагато більший за величиною Deutsche Bank налічує всього 260 млрд. євро.
Крім того, банкротства можуть ще раз зачепити й німецькі земельні банки (деякі з них вже представлені в Україні). І хоча майже всі земельні банки знову отримали прибуток, ці показники створюють хибну картину. Банки, наприклад, надали значні кредити великим фірмам, які, за оцінками багатьох спостерігачів, набагато більше схильні до ризиків, ніж їх приватні конкуренти.
"Ми не бачимо моделі бізнесу, в якій є місце для всіх німецьких земельних банків", - сказав Франк, партнер Bain. Він сумнівається, що в майбутньому функціонуватиме нинішня бізнес-модель, в якій багато земельних банків фінансують середні фірми: "Якщо всі земельні банки це планують, можна сказати тільки те, що для цього навіть німецький середній клас недостатньо великий". До того ж знову впаде маржа. Хоча тепер у зв’язку зі слабкою позицією багатьох підприємств банки можуть тримати вищі відсоткові ставки, у міру поступового відновлення економіки такий стан справ змінюватиметься.
Обслуговування фізичних осіб може утриматися в Німеччині на відносно хорошому рівні, чекають експерти Bain. Ціни на будинки перед кризою, що почалася в 2007 році, не зросли, а бульбашки нерухомості, на відміну від Іспанії та Великобританії, там нема. Крім того, заборгованість приватних домашніх господарств у порівнянні з іншими європейськими країнами тут відносно невелика. Хоча зростаюче безробіття і призведе до зростання невиплат споживчих кредитів, цей напрям діяльності в Німеччині може в цілому залишитися прибутковим і в 2010 році.
Найбільше в бізнесі з фізособами постраждають Великобританія, Іспанія і Нідерланди. Тому на європейському рівні у цьому напряму в 2010 році Bain розраховує на втрати в чотири мільярди євро. Якщо економіка знову не обвалиться.
Але структурні проблеми на ринку залишаються. Так, хоча Німеччина з обсягом оборудок в 3,7 трлн. євро на значний відрив вважається найкрупнішим ринком в Європі, її прибутковість значно відстає від інших країн. Через велику конкуренцію на роздрібному ринку маржа постійно перебуває під тиском, і тут навряд чи щось зміниться. "Маржа в стандартних продуктах, таких як одноденна позика і фінансування будівництва, залишається низькою", - вважає консультант Bain Фатер.
Спеціальні продукти в Європі також будуть малоприбутковими. У Німеччині, наприклад, дуже впав попит на сертифікати, які тут були популярнішими, ніж у всіх інших країнах, і за рахунок яких банки могли підвищити свої доходи. І він знову оживе, мабуть, тільки в середньочасній перспективі. Якщо взагалі оживе. "Дуже велика недовіра до консультацій в банках", - говорить Фатер. Він виходить з того, що багато клієнтів у майбутньому більше піклуватимуться про свої фінанси самостійно. До цього варто додати нові вимоги до продажу банківських продуктів у рамках держрегулювання. Наприклад, зміни в законі про торгівлю цінними паперами призведуть до того, що в майбутньому банк фактично змушений буде довести, що коректно консультував клієнта. "Це може дуже істотно позначитися на продажах, - вважає Фатер. - Консультант клієнта мусить себе страхувати, документувати кожну розмову і тим самим нести більший ризик. Це призведе до того, що продуктивність консультантів знизиться, і дрібніші філії через високі витрати більше не зможуть вести таку діяльність".
Особливо серйозно будуть зачеплені банки, які займаються фондовим бізнесом і управлінням майном. Тут навіть Deutsche Bank зазнає великих збитків. Дохід у цьому сегменті через падіння вартості багатьох вкладів і "втечі в безпеку" в поточному році, за оцінками експертів Bain, впаде на 40% у порівнянні з 2007 роком, а прибуток навіть на 80%. І хоча до 2012 року обсяг керованого майна знову має відновитися, тренд на користь консервативних і, таким чином, малоприбуткових вкладів залишиться непохитним. "Це призведе до подальшої консолідації приватних банків і керівників майном", - каже Фатер.
На міжнародному рівні це ускладнює відновлення великого швейцарського банку UBS. Його традиційно великий сегмент управління майном постраждав ще в минулому році. Багато спроможних клієнтів повернулися до банку спиною. І хоча аналітики оцінюють його ризики в кредитуванні фірм нижче, ніж у Deutsche Bank (тому що портфоліо менше), проте і у UBS загальні кредитні ризики в роботі з юрособами набагато перевершують базовий капітал. Тому для подолання наслідків кризи UBS знадобиться значно більше часу, ніж багатьом іншим банкам.
Та де ж ті, хто виграв від кризи? "Ми бачимо чіткі прибутки для банків, які досі не під впливом держави", - говорить консультант Bain Франк. Тому до потенційних переможців експерти відносять такі фінансові інститути, як Deutsche Bank, "дочку" UniCredit HVB, а також "великі ощадкаси, які не так потерпають від невиплат з кредитів". Але що це будуть за банки, клієнти дізнаються не раніше кінця 2010 року.
Томас Катценштайнер, Дмитро Ярош
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас