Кінг роздробить банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінг роздробить банки

Казна та Політика
229
Банк Англії зберіг облікову ставку на рекордно низькому рівні в 0,5% і продовжить реалізацію програми викупу активів. Додатково голова цієї структури Мервін Кінг закликав уряд в цілях запобігання новим фінансовим кризам розділити крупні банки.
Всі дев'ять учасників комітету з грошово-кредитної політики Банку Англії одностайно вирішили зберегти ставку на мінімальному рівні в 0,5% річних на підставі того, що змін, що сталися в економіці, недостатньо для посилення грошово-кредитної політики. "Економічні зміни здалися недостатньо переконливими і для того, щоб знизити обсяги цінних паперів, що купуються центральним банком", - йдеться у вчорашньому протоколі Банку Англії. Нагадаємо, що в серпні британський центробанк збільшив кількість грошей, призначених для викупу у банків проблемних активів, на 50 млрд. фунтів ($85 млрд.) - до $289 млрд.
Визнаючи необхідність цих вливань, керівництво Банку Англії вважає той факт, що такі величезні кошти платників податків доводиться направляти на виправлення банківських помилок, несправедливістю, з якою потрібно боротися. За рахунок грошей населення, на думку голови британського центробанку, мають страхуватися від краху тільки соціальні операції, такі як проведення платежів і прийом депозитів.
"В наших спільних інтересах знижувати залежність такої великої кількості сімей і підприємств від такого малого числа фінансових інститутів, діяльність яких пов'язана з такою кількістю ризиків. Вирішенням проблеми могло б стати роздроблення тих банків, які "дуже великі, щоб збанкрутувати". Інакше кажучи, ризиковані операції мають існувати окремо від стабільних видів бізнесу, таких як прийом депозитів у населення", - заявив пан Кінг.
Ця заява прозвучала на тлі намірів консерваторів, які, найімовірніше, прийдуть до влади в червні 2010 р., передати банківський нагляд до рук центробанку. Міністр фінансів британського тіньового кабінету Джордж Осборн вже повідомив, що розділяє ідеї Мервіна Кінга про необхідність відокремити традиційні депозитно-кредитні операції від спекулятивної діяльності на фінансових ринках.
Зараз британську банківську галузь регулює Мінфін і Управління фінансового регулювання (FSA), позиція якого кардинально відрізняється від думки пана Кінга. У FSA вважають, що засобом проти нової кризи може бути посилення регулюючих норм, зокрема, підвищення стандартів достатності банківського капіталу.
Попередні норми виявилися недостатніми. В процесі нинішньої кризи владі Великобританії довелося націоналізувати крупні банки Royal Bank of Scotland і Lloyds і витратити на рекапіталізацію фінансового сектора сотні мільярдів доларів.
Нинішній уряд Британії пояснює це недопрацюванням на глобальному рівні. "Якщо які-небудь ідеї втілювати тільки в Британії, єдиним результатом може стати переміщення банків в інші країни. Джерелом проблем є недостатнє регулювання на глобальному рівні, і ми збираємося встановити стандарти на майбутнє. Ці стандарти будуть запропоновані до розгляду на зустрічі фінансових міністрів Великої двадцятки", - заявив вчора прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас