НБУ з 15 листопада вводить граничні ставки для зовнішніх запозичень в іноземній валюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ з 15 листопада вводить граничні ставки для зовнішніх запозичень в іноземній валюті

Казна та Політика
1060
В Україні з 15 листопада 2009 р. вступають в дію граничні розміри процентних ставок з урахуванням комісій, неустойки й інших зборів для коротко-, середньо- і довгострокових зовнішніх запозичень резидентів у вигляді кредитів, позик в іноземній валюті, що діяли до 27 жовтня 2008 р. згідно з постановою правління Національного банку України від 3 серпня 2004 р. №363 "Про встановлення процентних ставок по зовнішніх запозиченнях резидентів". Про це сказано в листі Нацбанку.
Відповідний пункт закріплений у постанові правління НБУ від 15 жовтня 2009 р. №614 "Про окремі питання здійснення реєстрації кредитних договорів (договорів-позик) в іноземній валюті, укладених між резидентами-позичальниками і нерезидентами", яка набирає чинності з 15 листопада 2009 р. Постановою №614, зокрема, передбачено скасування постанови правління Нацбанку від 25 вересня 2008 р. №294 "Про внесення змін до постанови правління Національного банку України від 3 серпня 2004 р. 363".
Крім того, постановою №614 встановлено, що Національний банк України здійснює реєстрацію змін в кредитний договір (договір позики) в іноземній валюті, укладений між резидентом-позичальником і нерезидентом і зареєстрований відповідно до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, затвердженого постановою правління НБУ від 17 червня 2004 р. №270, до набуття чинності постанови №614, на підставі додаткових угод за умови, що розмір виплат за користування кредитом (позик) за таким договором з урахуванням додаткових угод не перевищує встановлений розмір максимальної процентної ставки (крім випадків, коли зміни в раніше зареєстрований договір, що передбачає вищий розмір виплат за користування кредитом, ніж максимальна процентна ставка, встановлена згідно п.1 постанови №614, обмежуються зміною найменування, місцезнаходження і/або банківських реквізитів резидента-позичальника/нерезидента-кредитора, або стосуються переведення боргу на нерезидента за договором).
У відповідності з документом банки мають довести розміри максимальних процентних ставок для коротко-, середньо- і довгострокових зовнішніх запозичень резидентів у вигляді кредитів, позик в іноземній валюті, які діятимуть з 15 листопада 2009 р., до відома клієнтів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас