Закон про Євро-2012 прийнято з порушенням процедури і веде до погіршення життя населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про Євро-2012 прийнято з порушенням процедури і веде до погіршення життя населення

Казна та Політика
845
Президент України Віктор Ющенко звернувся до Конституційного суду (КС) для вирішення питання конституційності низки положень декількох законів, відносно фінансування Національним банком України (НБУ) заходів щодо підготовки до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, повідомляється на веб-сайті глави держави.
Згідно із текстом подання президента до КС, прийняті парламентом поправки до державного бюджету і до закону про Нацбанк передбачають авансове фінансування центральним банком бюджетних витрат і зажадають здійснення додаткової емісії, що призведе до прискорення темпів інфляції і зриву курсу гривні.
"Здійснення НБУ додаткової, нічим не забезпеченої емісії, призведе і до падіння рівня життя населення, а, отже, до порушення Конституції України, за якою Україна є соціальною державою", - підкреслюється у поданні.
Як повідомлялося, закон про фінансування підготовки до Євро-2012 набув чинності 15 жовтня: закон був підписаний главою парламенту і опублікований в офіційній пресі.
Положеннями законодавчого акту передбачається перерахування Нацбанком до держбюджету протягом трьох днів з дня набуття ним чинності не менше 3,4 млрд грн. Ще 3,4 млрд грн. має бути перераховано НБУ до 20 жовтня і 3 млрд грн. - до 10 грудня.
В поданні глави держави також вказується, що ухваленим законом про фінансування Євро-2012 передбачається делегування Кабінету міністрів частини повноважень парламенту, які стосуються визначення обсягів і напрямку державних витрат. За оцінкою президента, ці положення закону також суперечать Конституції.
Крім того, у зверненнівказується, що закон про фінансування Євро-2012 ухвалений і набув чинності з порушенням конституційної процедури: в ході подолання вето президента парламент вніс поправки до тексту закону, що не передбачається встановленим регламентом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас