Дефіцит бюджету США за підсумками 2009 фінансового року становить рекордні 1,42 трлн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит бюджету США за підсумками 2009 фінансового року становить рекордні 1,42 трлн дол

Казна та Політика
284
Дефіцит федерального бюджету США за підсумками 2009 фінансового року склав рекордні $1,42 трлн. "Антирекорд" минулого року - $455 млрд - перевищено більш ніж в три рази на тлі різкого зниження податкових надходжень і величезних витрат держави на стабілізацію економіки.
В матеріалах Мінфіну США, поширених в п'ятницю, повідомляється, що доходи держбюджету у фінансовому році, що завершився, склали $2,105 трлн, витрати - $3,522 трлн. Перший показник впав в порівнянні з минулим роком на 16,6%, а другий - виріс на 18,2%.
Опублікованний розмір бюджетного дефіциту все ж виявився на $162 млрд менше, ніж прогнозував уряд США в серпні. Як вказав в письмовій заяві глава американського казначейства Тім Гайтнер: "Дефіцит бюджету виявився менше, ніж ми прогнозували - частково тому, що нам вдається відновлювати фінансову систему за рахунок менших витрат платників податків".
Цікаво, що Мінфін США в своєму бюджетному звіті поклав провину за рекордний дефіцит бюджету на адміністрацію экс-президента Джорджа Буша. "Бюджетний дефіцит 2009 ф.р. в значній мірі став результатом витрат і податкової політики, успадкованих від колишньої адміністрації", - йдеться в повідомленні відомства. За підрахунками казначейства, антикризові дії нової адміністрації коштували лише 24% бюджетного дефіциту.
Нагадаємо, що восени минулого року (якраз на початку 2009 фінансового року) адміністрація Джорджа Буша прийняла "план Полсона" на $700 млрд (офіційна назва - Troubled Asset Relief Program, TARP, "Програма розчищання проблемних активів"). А Барак Обама вже після вступу на посаду затвердив програму стимулювання національної економіки загальною вартістю майже $800 млрд. Проте якщо "гроші Буша" негайно роздавалися колосам національного банківського сектора (які перерозподіляли їх у тому числі на виплати бонусів топ-менеджерам), то Обама заявляє, що його стимулююча програма розрахована на декілька років і повинна мати довгострокові результати.
Звичайно, масштабні фінансові вливання в американську економіку принесли певний ефект. Вже в II кварталі темпи зниження американського ВВП складали лише 0,7%, а, на думку глави Федерального резерву Бена Бернанке, рецесія в США до вересня "з технічної точки зору завершилася". Тим часом безробіття в США продовжує зростати і до кінця року напевно здолає 10-відсотковий рубіж, а надлишкова ліквідність загрожує виплеснутися в широку економіку і привести до різкого зростання споживчих цін. Але основним головним болем американської адміністрації на найближчі роки стане якраз бюджетний дефіцит, який в сумі за майбутні десять років може скласти $9,1 трлн. Сукупний національний борг Сполучених Штатів на сьогоднішній день досягає майже $12 трлн, і якщо влада США не відмовиться від авантюрної монетарно-фіскальної політики, то інвестори рано чи пізно перестануть купувати американські казначейські облігації, а доля долара як резервної світової валюти буде вирішена наперед.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас