Борщ влетить у копієчку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борщ влетить у копієчку

Казна та Політика
1411
В Україні значно подорожчає так званий борщовий набір овочів. Неврожай його складових співпав зі скороченням посівних площ, і покривати дефіцит доведеться імпортом дорогих польських аналогів.
Після сезонного провалу цін на овочі в серпні - на 15,3% (у тому числі морква подешевшала на 23,3%, картопля - на 18,3%, буряк - на 16,2%, цибуля - на 11,3%) ціни почали зростати, і ця тенденція буде довготривалою, запевняють учасники ринку. Вирощування овочів борщового набору (цибуля, морква, буряк, картопля) цього року значно впало спочатку через скорочення площ, десь - через несприятливі погодні умови, які призвели до загибелі частини урожаю. Тому в зимові місяці, на які традиційно припадає пік продажів, ціни будуть вищі торішніх, на деякі культури - вдвічі.
В цьому сезоні площі під капустою в Україні скоротилися майже на 20%, що зумовило зниження пропозиції і зростання цін. Ціна кілограма капусти, що торік коштувала менше гривні, в деяких регіонах на середину вересня перевалила вже за 3 грн. і має тенденцію до підвищення. На оптовому ринку "Фермер" (Київ) ціна піднялася на 5-10 коп. за останні тижні на кілограм, на ринку "Шувар" (Львів ) - на 10-15 коп./кг. Урожай буряка буде на 20% нижче торішнього - знизилися посівні площі, а погода не дозволила отримати високу врожайність. Внаслідок цього ціни на буряк вже на чверть вище торішніх. На сьогоднішній день вони складають 1,5-2 грн../кг, проти 1,0-1,5 торік на цю дату.
"Ми підняли ціни, але прибутку так і не побачили, - говорить один із аграріїв.- Всі кошти йдуть на паливо, інші витрати - все подорожчало". Значно знизилась врожайність цибулі - в центральних областях України врожайність впала на 25-30%, що обумовлене затяжною посухою. Ціна на цибулю у всіх областях оновлюється практично кожного тижня у бік збільшення на 5-10%. На сьогоднішній момент він коштує від 2 грн../кг.
Крім скорочення площ (торік збір цієї культури був дуже високим, що призвело до обвалу цін на нього до 40 коп./кг при собівартості в мінімум 60 коп., і це спонукало багатьох фермерів відмовитися від його вирощування цього року) ціну підігріває те, що виробники притримують продукцію в очікуванні поліпшення кон'юнктури. "Зараз продають лише ті виробники, яким потрібні гроші чи немає сховищ, - говорить фермер Іван Кривокінь ПП "Кривокінь".- Або є продажі крупних партій, але вони теж не на продаж, а оптовики закладають їх в запас, аби продати взимку". Також після сезонного зниження цін прогнозується зростання вартості картоплі. Якщо в період прибирання ціна на неї варіювалася в межах 1-1,5 грн../кг, то в середині осені ціни почали підніматися, тим більше що зниження врожайності з цієї позиції фіксували практично всі господарства. Якщо в центрі і на півдні фермери не змогли зібрати високий урожай через посуху, то в західних регіонах зашкодили дощі.
За прогнозами фахівців проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", в поточному сезоні через зниження власної пропозиції овочів може істотно збільшитись імпорт з Польщі. Найпривабливішими позиціями для продажу в України оператори польського ринку називають цибулю, моркву і капусту. Основним чинником, котрий стимулює експорт, є скорочення пропозиції овочів на ринку, оскільки рівень цін в Польщі не є сприятливішим і, таким чином, завезені звідти овочі не будуть дешевими (хоча з деяких позицій українські продукти все ж обігнали польські аналоги). Зокрема, ціни на білокачанну капусту в Польщі досягли рівня EUR0,08-0,10/кг (через відносно невисокий врожай), що практично відповідає українським цінам. В той же час експортна ціна на польську цибулю складає EUR0,11-0,13/кг, а ціна української починається від 2,5 грн../кг (EUR0,21/кг). У західному регіоні партії польської цибулі вже з'явилися, найближчим часом на ринку очікується надходження крупних партій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас