"Ъ": Уряд підсилює податковий контроль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Уряд підсилює податковий контроль

Казна та Політика
1762
Кабінет міністрів у день приїзду до України глави місії Міжнародного валютного фонду Джейли Пазарбазіолу прийняв два розпорядження про реформування податкової системи. Затверджений розпорядженням №1217-р і оприлюднений вчора "Національний план удосконалення адміністрування податків" майже повністю складається з пропозицій експертів МВФ і Світового банку, що відвідали Україну з технічною місією в серпні-вересні.
"Рекомендації експертів містилися на 100 сторінках, і ми врахували їх на 90%", - сказало джерело в Мінфіні.
Національний план складається з 32 заходів, які Мінфін, Державна податкова адміністрація (ДПАУ) і Держмитниця мають виконати в 2009-2010 роках. Вже до листопада-грудня ДПАУ необхідно розробити нормативні акти по застосуванню непрямих методів (зіставлення доходів і витрат), розширенню повноважень при проведенні перевірок і доступу до інформації про банківські рахунки платників, збільшенню термінів проведення аудиту. Крім того, буде переглянута процедура реєстрації й анулювання свідоцтв платників ПДВ, затверджені нові критерії ризику ведення бізнесу (найбільш ризикові підприємства включаються до графіка планових виїзних перевірок), скорочений податковий борг по ПДВ і суми відшкодування.
Цим же планом передбачено створення єдиного офісу по роботі з крупними платниками. Заступник глави ДПАУ Сергій Чекашкін і прес-служба відомства відмовилися коментувати програму і повідомити дані про обсяг боргів.
Джерело в Мінфіні розповіло, що ДПАУ попросить у НБУ доступу до банківської таємниці не за рішенням суду, а за запитом, як це було до 2000 року, коли був прийнятий закон "Про банки і банківську діяльність".
"В Європі банківська таємниця розкривається за запитами навіть стосовно фізосіб", - сказав чиновник. Терміни планових виїзних перевірок крупних підприємств планується збільшити з 20 до 30 робочих днів, оскільки ДПАУ не встигає за 20 днів перевірити такі компанії, як НАК "Нафтогаз України" або НАЕК "Енергоатом", у яких документація розміщується в приміщеннях площею 100 кв.м.
Згідно з другим прийнятим Кабміном розпорядженням №1218, до 27 жовтня ДПАУ проведе інвентаризацію платників ПДВ, які "допустили невідповідність даних розшифровок податкового кредиту і зобов'язань контрагентів, проводили коректування і уточнення звітності". На початку листопада ці підприємства включать в списки перевірок на IV квартал. "Буде проведений поглиблений аналіз доповнення №5 до декларації по ПДВ. ДПАУ шукатиме схемщиків", - уточнило джерело.
На думку представників бізнесу, екстрені заходи - черговий спосіб збільшити податковий тиск на підприємства. "Розбіжності в доповненні №5 до декларації та коректування податкової звітності властиві всім платникам, що обумовлене людським чинником і великим документообігом", - сказав директор з правових питань ЛВЗ "Хортиця" Геннадій Васюков. На його думку, національний план носить швидше декларативний характер, оскільки визначені тільки напрями роботи держструктур. Хоча, наприклад, масштаб проблем з ПДВ вимагає "системного підходу і аналізу наслідків того або іншого заходу".
"Ми сподіваємося, що нові законопроекти будуть націлені виключно на вдосконалення системи адміністрування ПДВ", - відзначили в прес-службі ЗАТ СКМ.
Керівник податкового комітету Європейської бізнес-асоціації Володимир Котенко упевнений в недоцільності розширення повноважень податкових органів, у яких і так достатньо інструментів впливу на підприємства. "Розширити повноваження означає дістати можливість безвилазно сидіти на підприємстві. У нас і так іде одна перевірка за іншою, а зараз вони і жити тут будуть", - сказали на одному з метпідприємств. Від реалізації розпоряджень постраждає крупний бізнес, у якого в основному "біле" оподаткування, вважає пан Котенко: "Тим, хто справно платить, доведеться виконувати все по букві закону, а схемщики як сиділи в тіні, так там і залишаться".
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас