Закон про виділення Нацбанком 9,8 млрд грн на підготовку Євро-2012 вступив в силу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про виділення Нацбанком 9,8 млрд грн на підготовку Євро-2012 вступив в силу

Казна та Політика
915
Закон про внесення змін до закону України про державний бюджет України на 2009 р. і деяких інших законів України, яким, зокрема, виділяється 9,8 млрд грн на підготовку Євро-2012, вступив в силу. Текст документу опублікований в офіційному виданні парламенту "Голос України". Закон був підписаний головою Верховної Ради Володимиром Литвином.
Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Ющенко відмовився підписувати закон про виділення Національним банком 9,8 млрд грн на підготовку Євро-2012. Президент запропонував парламенту відповідно до Конституції повторно розглянути закон про внесення змін до держбюджету-2009 разом з пропозиціями глави держави.
В.Ющенко нагадав, що 6 жовтня ВР прийняла ухвалу, пунктом 1 якої йому запропоновано забезпечити виконання конституційної процедури набуття чинності Закону "Про внесення змін до Закону "Про Держбюджет України на 2009 рік" і деякі інші закони України", невідкладно оприлюднивши текст відзначеного документа за підписом Президента.
Названий закон був повернений до парламенту для повторного розгляду, оскільки під час свого розгляду 21 серпня 2009 р. отримав певні зміни, відзначив Президент. Згідно з рішенням КСУ від 7 липня 1998 р., нагадав В. Ющенко, якщо Верховна Рада, відхиливши або повністю врахувавши пропозиції Президента, за своєю ініціативою вносить до закону додаткові зміни, не передбачені пропозиціями глави держави, то змінений у такий спосіб закон підпадає під дію ч. 2 ст. 94 Конституції. Мова йде про те, що Президент має право повернути такий закон для нового розгляду парламентом зі своїми мотивованими і сформульованими пропозиціями або підписати його, взяти до виконання і офіційно оприлюднити.
Згідно з нормами ч. 4 ст. 94 Конституції, Президент зобов'язаний підписати закон і офіційно оприлюднити його, якщо під час повторного розгляду він знову прийнятий не менше, як двома третинами голосів ВР. Замість цього, відзначив В.Ющенко, закон, про який йде мова, повторно парламентом не розглядався, не приймався і був направлений главі держави ухвалою Верховної Ради.
У разі публікації згаданого закону всупереч встановленою Конституцією процедурою розгляду, ухвалення і набуття чинності його, Президент вимушений буде оскаржити його в КСУ, відзначив глава держави.
Нагадаємо, ВР прийняла закон про виділення Нацбанком 9,8 млрд грн на підготовку Євро-2012 1 червня ц.р., проте Президент Віктор Ющенко 3 серпня наклав на нього вето. У свою чергу парламент 21 серпня 384-ма голосами подолав вето глави держави. 4 вересня В.Ющенко удруге повернув зі своїми пропозиціями цей закон для повторного розгляду парламентом.
Відзначимо, згаданим законом пропонується частину другу ст. 4 закону "Про державний бюджет України на 2009 г." викласти в новій редакції, згідно з якою Нацбанк в 2009 р. вносить до держбюджету перевищення кошторисних доходів над витратами НБУ, зокрема, за підсумками поквартального виконання кошторису доходів і витрат в поточному році на загальну суму не менше, як 9,8 млрд грн, зокрема за перше півріччя не менше, як 3,4 млрд грн - впродовж трьох робочих днів з дня набуття чинності закону.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас