Рівень довіри до світової економіки поновив історичний максимум у жовтні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рівень довіри до світової економіки поновив історичний максимум у жовтні

Казна та Політика
536
Довіра до світової економіки збільшилась в жовтні третій місяць поспіль і поновила історичний максимум, оскільки поліпшення ситуації на фондовому ринку й у промвиробництві говорить про відновлення після рецесії, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg в усьому світі.
Показник перевищує 50 пунктів уже три місяці - із серпня у світових ділових колах кількість оптимістів перевершує кількість песимістів.
Індекс Bloomberg Professional Global Confidence піднявся в цьому місяці до 61,7 пунктів з 58,5 пункти у вересні. Мінімальне значення показника - 3,99 пункти - було зафіксовано в жовтні 2008 року.
"Умови у всьому світі досягли точки стабільності, - вважає головний економіст і аналітик ринків з фіксованою прибутковістю Janney Montgomery Scott з Філадельфії Гі Леба. - Зростання спостерігається навіть у тих частинах світу, які раніше виглядали жалюгідно. Єврозона виходить із рецесії досить швидко й у пристойному стані, становище в США поліпшується".
Ралі на світовому фондовому ринку збільшило сукупну вартість акцій більш ніж на $22 трлн із березневого мінімуму. Темпи відновлення світової економіки, однак, можуть сповільнитися, якщо регулятори згорнуть програми стимулювання й продовжиться зростання безробіття.
"Інвестори думають, що відновлення продовжується, - заявив головний економіст FTN Financial з Нью-Йорка Кристофер Лоу. - Промвиробництво демонструє поліпшення, світова торгівля збільшує обсяг".
Зростання промислового виробництва й сфери послуг у Європі перевищили очікування у вересні, у США основні виробничі індекси свідчать про збільшення активності. Темпи зростання промислового виробництва в Індії були в серпні максимальними за 22 місяця, у Китаї - за рік.
"Динаміка світового відновлення вкрай інтенсивна", - упевнений Хосе Карлос Діес із Intermoney SA у Мадриді.
Найбільш позитивний настрій відносно світової динаміки зафіксовано у країнах Латинської Америки - показник довіри підскочив з 65,5 пункти у вересні до 72,9 у вересні. Рецесія в Бразилії, найбільшій економіці регіону, закінчилася в другому кварталі завдяки росту внутрішнього попиту, і уряд звертає програми стимулювання.
Найбільшими песимістами у світі виявилися іспанці: очікування впали з 14,5 пунктів до 10 пунктів, оскільки рецесія в країні полиблюється й рівень безробіття наближається до 20%, незважаючи на поліпшення ситуації в низці інших західноєвропейських держав, включаючи Францію й Німеччину.
Індекс довіри до світової економіки в країнах Західної Європи в цілому виріс до 44 пунктів з 43,2 пункти.
Настрої погіршились в Японії - показник знизився до 38,8 пунктів в жовтні з 48,8 пунктів місяцем раніше, тому що зміцнення єни до долара негативно позначається на виторзі й прибутку японських експортерів. Загальний індикатор для країн Азії піднявся з 73,6 пункту до 76,2 пункти.
"Гіршою загрозою для Азії є слабкість долара, оскільки ці економіки дуже сильно залежать від експорту до США", - прокоментував ситуацію К.Лоу з FTN Financial.
Темпи зниження курсу долара США відносно інших світових валют, згідно із середнім прогнозом експертів, можуть прискоритися в наступні шість місяців: індекс очікувань підвищився з 30,8 пункти у вересні до 31,2 пункти в жовтні, але усе ще залишається набагато нижчим "вододілу" - оцінки у 50 пунктів.
Респонденти дали змішану оцінку динаміці на фондових ринках на майбутні півроку. Учасники опитування із США, Японії й Іспанії очікують зниження курсів акцій, у той час як бразильці, мексиканці й італійці впевнені в продовженні ралі.
В опитуванні, проведеному з 5 по 9 жовтня, взяли участь більше 1,4 тис. респондентів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас