Великобританія займеться приватизацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія займеться приватизацією

Казна та Політика
478
Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун оголосив про плани уряду із розпродажу державних активів на суму 16 млрд фунтів ($25,5 млрд.) для скорочення величезного дефіциту бюджету країни.
Нефінансові активи, контрольовані британським урядом і місцевою владою, буде продано протягом двох років. У першу чергу, на продаж виставлять частку держави в букмекерській конторі Tote, переправу через річку Темзу в районі Дартфорду на схід від Лондона, а також борги із студентських кредитів. Загальна вартість цих активів, проданих на першому етапі, може скласти близько 3 млрд фунтів стерлінгів ($4,7 млрд).
Другий етап розпочнеться після поліпшення ситуації на ринку нерухомості. До 2012 р. у приватні руки може перейти низка привабливих активів: швидкісна залізниця між Лондоном і Євротунелем під Ла-Маншем, а також 33% акцій у Європейському енергетичному консорціумі із видобутку й збагачення урану Urenco. Прем'єр запевняє, що продаж цих активів не нестиме загрози британській національній безпеці.
Крім того, потенційним інвесторам буде запропоновано декілька об'єктів державної нерухомості. План передбачає продаж частини активів міністерств і відомств, ділових і розважальних центрів. Водночас нерухомість, яка належить уряду, оцінюється У 220 млрд фунтів. Очікується, що на другому етапі розпродажу державних активів у британську скарбницю надійде додатково 13 млрд фунтів ($20,5 млрд).
Отримані кошти уряд обіцяє спрямувати на зниження дефіциту бюджету, виплату внутрішнього державного боргу, а також на інвестиційні проекти. За підсумками 2009-2010 фінансового року дефіцит британського державного бюджету очікується на рівні 175 млрд фунтів стерлінгів ($277 млрд), а обсяг накопиченого внутрішнього держборгу вже перевищив 800 млрд фунтів. За прогнозами, в 2009 р. дефіцит бюджету Великобританії становитиме близько 12% ВВП. Гордон Браун намагається скоротити дефіцит бюджету з 2007 р., коли він очолив уряд, однак поки відчутних успіхів йому досягти не вдалось.
Прем'єр запевняє, що продаж держактивів необхідний крок для продовження фінансового стимулювання економіки й скорочення дефіциту бюджету. При цьому основним джерелом зниження дефіциту бюджету та державного боргу Великобританії прем'єр бачить стійке зростання економіки після кризи, яке продаж активів не замінить. За його оцінками, в 2010 р. економіка Великобританії зросте на 1,5%, що вище за прогнози більшості економістів.
У канцелярії прем'єр-міністра Великобританії запевняють, що початок приватизації державних активів знаменує новий підхід до управління неключовими державними підприємствами, що частково або повністю можна передати в приватний сектор. Міністр з питань бізнесу і підприємництва лорд Пітер Мендельсон повідомив, що активи, виставлені на продаж, можуть містити в собі аеропорти, які перебувають у підпорядкуванні місцевої влади. За словами Мендельсона, програма уряду є альтернативою диким скороченням, запропонованим політиками з консервативної партії.
Британські консерватори обіцяють, що, у випадку своєї перемоги на травневих виборах до парламенту країни, вони одразу ж розпочнуть реалізацію антикризової програми, що передбачає зниження рівня зарплат держслужбовцям, підвищення пенсійного віку й урізання соціальних програм. "Кожна родина знає, що продаж майна допомагає лише на короткий час. Можливо, у тому становищі, в якому опинилась країна, продаж державних активів і потрібен. Однак цей крок ніяк не позбавить від необхідності напрацювання довгочасного плану зі скорочення держборгу",- заявив Девід Камерон, лідер британських консерваторів, в спеціальній заяві, розповсюдженій прес-службою керівництва консервативної партії. "Ми не повинні підміняти вирішення реальної базової проблеми розпродажем активів",- зазначає консерватор Філіп Хаммонд.
"Не слід забувати, що саме нинішній прем'єр-міністр розпродав наші золотовалютні резерви, а якби він продав їх пізніше, ми могли б отримати за ту ж саму кількість золота в чотири рази більше. Тому давайте більше не будемо миритися з його некомпетентністю. Нам однаково потрібно зайнятися питаннями скорочення суспільних витрат, дефіциту, і ми повинні переконатися в тому, що за свої гроші ми купуємо вигідно",- говорить Камерон.
Представник Ліберально-демократичної партії Вінс Кейбл вважає, що практика вирішення проблем за допомогою розпродажу державних активів у принципі згубна. За його словами, в умовах низьких цін і невеликої активності на ринках зараз невідповідний час для найбільшого розпродажу державних активів із часів прем'єрства Маргарет Тетчер. "Що мене найбільше турбує в цій пропозиції уряду, так це те, що вони пропонують розпродаж в умовах дуже млявих ринків - як ринків нерухомості, так й акцій".
У свою чергу, голова британської Асоціації місцевих адміністрацій Маргарет Ітон здивована тим, що прем'єр-міністр оголосив про планований розпродаж активів, не проконсультувавшись попередньо з її організацією.
Головний економіст британського відділення французького банку Societe Generale Браян Хілліард нагадує, що на початку цього року британська влада вже намагалась почати програму із продажу частини своїх активів, однак потім було вирішено дочекатися поліпшення економічної ситуації в країні. "На Даунінг-стріт вважають, що такий час настав. Крім того, зараз їм потрібно терміново знайти гроші на скорочення бюджетного дефіциту",- говорить Хілліард.
Економіст лондонського відділення National Bank of Australia Девид Тінслі не виключає ймовірності того, що на сьогодні британський уряд може й не знайти покупців на всі активи, які збирається продати. "Однак програма розрахована як мінімум на два роки, а до цього часу економічна ситуація повинна змінитися на краще",- вважає Тінслі.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас