Де взяти гроші на Євро? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де взяти гроші на Євро?

Казна та Політика
1073
Президент вкотре ветував закон про Євро-2012, який зобов'язав НБУ виділити майже 10 мільярдів гривень до кінця року. Навіть якщо документ вийде з підписом спікера, у Нацбанку може просто не виявитися грошей. Де ще влада братиме кошти й куди їх спрямує?
Зона ризику
Україна встигне підготувати 4 міста - Київ, Харків, Донецьк і Львів - до Євро-2012 в термін, відповідно до вимог УЄФА, запевняють у Кабміні. Ухвалити остаточне рішення УЄФА має 10-11 грудня під час засідання виконкому в Португалії.
Якщо Київ ще 13 травня отримав добро на проведення матчів групової стадії Євро-2012, матчу або матчів чвертьфіналу і одного матчу півфіналу, то Харкову, Донецьку і Львову потрібно ще довести своє право приймати матчі Євро-2012.
До 30 листопада 2009 року всі 4 міста мусять виконати вимоги УЄФА, що стосуються стадіонів, інфраструктури аеропортів, готелів і місцевого транспорту.
Ще в серпні європейські контролери констатували незадовільний стан українських готелів. Інспектори звертали особливу увагу на якість готельних послуг, на відстань до спортивних арен, наявність парковок і доступність громадського транспорту.
У Львові іспит не пройшли лише 26% готельних номерів, у Харкові - 44%, в Києві ревізори забракували дві третини готельних апартаментів. Донецьк у серпні надав лише третину від потрібного числа номерів, але вимогам офіційного туроператора Євро-2012 відповідала лише десята частина з них.
Через місяць українська влада зуміла знайти готелі, яких бракувало. 15 вересня президент УЄФА Мішель Платіні привітав українців з прогресом. "Вони раптом узяли необхідні готелі нізвідки. Я так і не зрозумів, де вони взялися, але вони знайшлися", - дивувався Платіні. За його словами, "ситуація перейшла з червоної зони небезпеки до оранжевої", але "наша мета - якнайскоріше отримати зелене світло".
Як резонно відзначив з цього приводу президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, радіти зниженню рівня ризиків з критичного червоного до небезпечного оранжевого ще рано. Суркіс запропонував "менше працювати язиками, а взамін відповідальніше ставитися до реалізації конкретних вимог УЄФА", термін виконання яких - до засідання виконкому УЄФА в Португалії 10-11 грудня. "Тільки там, на Мадейрі, буде зрозуміло, чи зможе Україна реально перейти до зеленої зони готовності й разом з Польщею на паритетних началах у форматі 4+4 гідно продовжити підготовку до турніру", - підкреслив Суркіс.
Все йде за планом
Секрету готелів, які "взялися нізвідки", не розкрило в кінці вересня Головне контрольно-ревізійне управління. За словами глави ГоловКРУ, в офіційні звіти для УЄФА внесли київські готелі, будівництво яких навіть ще не розпочалося. Транспортні розв'язки та інфраструктурні об'єкти будуються в столиці дуже повільно, відзначили в КРУ. Єдиний виняток - НСК "Олімпійський".
Головну українську арену підготують вчасно, запевняє міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко. "НСК "Олімпійський" у будь-якому випадку буде названий стадіоном, який буде приймами фінал Євро-2012", - заявив він у кінці вересня. Представники Європейського футбольного союзу, які відвідали Київ, за словами Павленка, "були приємно здивовані обсягами проведених робіт і результатами, які продемонстровані на будівництві стадіону". Директор турніру "Євро-2012 Польща" Адам Олькович у свою чергу підтвердив, що головний матч пройде в українській столиці. "Фінал один, і на сьогодні він запланований у Києві", - заявив він.
Тривогу експертів УЄФА, за словами віце-прем'єра Івана Васюника, викликають лише три об'єкти - два пасажирські термінали в аеропортах Львова і Донецька, а також відставання на два місяці від графіка будівництва стадіону в Львові.
Будівництво нового аеровокзального комплексу в Донецьку тільки починається. Його вартість складе 1 мільярд 300 тисяч гривень: 1,1 мільярда гривень мають надійти з держбюджету, 200 мільйонів - з бюджету Донецької області, 60 мільйонів гривень - з міськбюджету Донецька. За словами голови Донецької обласної ради Анатолія Близнюка, до будівництва вже все готово: отримані всі дозволи, отримано практично всі рішення і дозволи на проведення експертизи, відомий генеральний підрядчик - це фінансово-промислова група "Альтком", вирішено, що назвуть аеропорт ім'ям Сергія Прокоф’єва. Будівництво нульового циклу почнеться в середині жовтня, і за 18-24 місяці першу чергу аеровокзалу буде завершено.
Ще одна проблема - стадіон у Львові. Експерти УЄФА не вірять, що його будівництво встигнуть закінчити вчасно - літом 2011 року. Контролерів турбувала відсутність конструкторських робіт і чіткого проекту споруди. Проте, за словами віце-прем'єра Васюника, відставання від графіка на 2 місяці - не проблема: конфліктні питання з підрядчиком вирішуються, і найближчим часом будівництво стадіону має прискоритися.
Реконструкція львівського аеропорту, навпаки, йде з випередженням графіка, заявила 2 жовтня прем'єр Юлія Тимошенко. "Після зміни головного замовника, а зараз у нас головним замовником є місцева влада, у нас справи пішли досить динамічно. І сьогодні темп роботи, організація роботи мене як керівника уряду задовольняють", - підкреслила вона і додала, що УЄФА буде "приємно здивована" темпами реконструкції аеропорту.
Раніше свій оптимізм з приводу підготовки до Євро-2012 висловлював і президент. "Реалізація підготовки йде практично за графіком. Україна має прогрес, який дає оптимістичні прогнози щодо проведення фінальної частини чемпіонату", - заявив Віктор Ющенко 28 вересня на засіданні координаційної ради.
Грошей нема
Фінансувати масштабне будівництво Кабмін планує за рахунок грошей НБУ. Нагадаємо, згідно зміни до закону про держбюджет, Національний банк України повинен до кінця року перерахувати до держбюджету 9,8 мільярда гривень своїх доходів на фінансування підготовки до Євро-2012.
Відповідна держпрограма передбачає "будівництво, реконструкцію, розвиток і утримання мережі автомобільних доріг, зокрема будівництво і реконструкцію мостів державної та комунальної власності (включаючи будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через річку Дніпро в місті Києві в сумі 650 мільйонів гривень), а також будівництво метрополітенів у містах Дніпропетровську, Донецьку, Києві та Харкові".
Але президент уже вкотре під різними приводами відмовляється підписувати прийнятий Верховною радою закон про Євро-2012. На думку президентської канцелярії, 10-мільярдний авансовий платіж НБУ - це фінансування дефіциту держбюджету за рахунок емісії, тобто друкування грошей. Емісія, впевнений Віктор Ющенко, призведе до негативних наслідків для економіки - інфляції, падіння курсу гривні, зростання соціальної напруги.
В Секретаріаті президента відзначають, що в бюджеті на 2009 рік вже передбачені гроші на підготовку до Євро-2012: 4,5 мільярда гривень - на розвиток інфраструктур і 2 мільярди гривень - на будівництво і ремонт доріг, мостів і транспортних розв'язок.
Закон, президентське вето на який ВР вже подолала, обіцяє підписати спікер Володимир Литвин. "Я поважаю Конституцію і виконую конституційні розпорядження, і я в такому разі закони підписую", - пообіцяв голова парламенту.
Та навіть якщо закон набере чинності, Національний банк не зможе виконати вимоги документа. Нагадаємо, протягом трьох днів з часу набрання чинності закону НБУ повинен перерахувати в держскарбницю 3,4 мільярда гривень, до 20 листопада - ще 3,4 мільярда, а потім до 10 грудня ще 3 мільярди.
В Нацбанку кажуть, що бюджет отримає стільки, скільки центробанк заробив насправді. "Будь-який показник, закладений в законі, - прогнозний, а надходження фіксуються за фактичною наявністю. Те перевищення, яке виявиться у Нацбанку, він перерахує", - пояснив глава Ради НБУ Петро Порошенко. За оцінкою глави центробанку Володимира Стельмаха, доходи будуть більші від витрат лише на 800 мільйонів гривень, Порошенко називає ще меншу суму - 600 мільйонів. Такою маленькою різниця між прибутками і витратами вийшла через те, що регулятор змушений був формувати великі резерви під рефінансування, видане комерційним банкам з жовтня 2008 року.
Альтернативні джерела
Такі розклади змушують представників української влади думати про альтернативні джерела фінансування Євро-2012.
Наприклад, Кабмін просить гроші на підготовку до Євро-2012 у Європейського банку реконструкції та розвитку. "Для нашої держави ЄБРР є одним з найефективніших і найбільших інвесторів. Фінансова підтримка з боку банку відзначається надійністю, чіткою цільовою спрямованістю і сприятливими умовами надання позик", - заявив віце-прем'єр з питань євроінтеграції Григорій Немиря на зустрічі з президентом ЄБРР Томасом Міровим.
Президент пропонує залучати для підготовки до Євро-2012 українські банки, які мають вільні гроші. У Національному банку почули пропозицію Віктора Ющенка і ввели пільги для фінансових установ, які виділять кошти на добру справу. Крім того, державні "Ощадбанк" і "Укрексімбанк" отримають від регулятора рефінансування, за рахунок якого зможуть кредитувати підготовку до Євро-2012.
Незважаючи на всі проблеми, в УЄФА позитивно оцінюють старання України в процесі підготовки до турніру. "На сьогодні ми задоволені тим прогресом, якого досягла Україна", - заявив директор Євро-2012 Мартін Каллен.
Чекати залишилося недовго. Українські міста мусять вирішити всі проблеми до 30 листопада, а вже в грудні УЄФА має прийняти остаточне рішення.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас