Марний популізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марний популізм

Казна та Політика
752
Кабмін пропонує скасувати ринковий збір для підприємців, які займаються оптово-роздрібною торгівлею. Ініціатива уряду покликана спонукати малий бізнес перейти з фіксованого на єдиний податок. На податковому навантаженні це істотно не позначиться, але загрожує перерозподілом коштів від місцевих бюджетів на користь Пенсійного фонду.
Юлія Тимошенко заявила про нелогічність існування ринкового збору, який, за її словами, не стягується в інших країнах, приносить мало коштів до місцевих бюджетів і, як правило, збирається тіньовим чином. "Загальний розмір цього збору по Україні складає десятки мільярдів гривень, але до місцевих бюджетів надходить у цілому до 500 млн, - відзначила прем'єр. - Зрозуміло, що цей податок не адмініструється і до місцевих бюджетів не потрапляє". У зв'язку з цим, за словами глави уряду, вона має намір направити спікерові Володимиру Литвину і профільним комітетам Верховної Ради звернення з проханням розглянути як першочерговий законопроект про скасування ринкового збору. Минулої середи Кабмін схвалив даний проект закону на своєму засіданні.
Готовність до коректування правил гри для малого бізнесу уряд Тимошенко демонстрував і раніше. У грудні 2008 р. парламент у першому читанні ухвалив законопроект, розроблений Сергієм Терьохіним (фракція БЮТ), який пропонував заміну ринкового збору ринковим податком, який мав стягуватися за кожен метр земельної площі ринку (зокрема за проходи і проїзди), причому за ставкою в 20-200 разів більшою, ніж нинішня ставка ринкового збору. Проект викликав публічне незадоволення представників бізнесу. Втім, до другого читання законопроекту руки у законодавців так і не дійшли.
Що ж стосується пропозиції прем'єра про скасування ринкового збору, то ініціативі Кабміну не зрадіють і керівники місцевих органів влади, у яких унаслідок відміни збору утворюються діри в бюджетах, особливо якщо ринковий збір буде скасований з січня наступного року.
Заступник глави комітету Ради з промполітики й підприємництва Ксенія Ляпіна (НУНС) переконана, що пропозиція Кабміну вступає в суперечність із чинною законодавчою базою. "Підприємці жахаються від цієї ініціативи. Бізнес, який займається оптово-роздрібною торгівлею, працює за фіксованим податком, що стягується за умови сплати ринкового збору", - прокоментувала "і" пропозицію прем'єра депутат. За її словами, скасування ринкового збору змусить підприємців переходити на єдиний податок, що збільшить їхні податкові зобов'язання перед державою на 30-50%. "Від цього втратять місцеві бюджети. Зате виростуть надходження до держбюджету, зокрема до Пенсійного фонду", - додала депутат.
При фіксованому податку 100% ринкового збору і 90% податку надходить до місцевих бюджетів, а решта 10% йдуть до ПФ і Фонду зайнятості. А при сплаті єдиного податку всього 50% надходять до місцевих бюджетів, решта коштів спрямовується в ПФ і Фонд зайнятості.
Перший заступник глави парламентського комітету з податкової та митної політики Микола Круглов (Партія регіонів) вважає, що уряду доцільніше спочатку подати згаданий законопроект в Раду і дочекатися, поки він пройде комітети. "Депутати і самі хочуть розібратися, що таке ринковий збір і як він повинен платитися, - сказав пан Круглов. - Але навіть якщо зміни до податкового законодавства будуть прийняті, вони наберуть чинності тільки з нового бюджетного року". Якщо парламент скасує ринковий збір, відзначив депутат, то випаде істотний рядок доходів місцевих бюджетів, і Кабміну доведеться її якимсь чином перекривати. До речі, депутати від опозиції планують подати проект закону, альтернативний урядовому.
Втім, опитані підприємці констатували відсутність принципової різниці, за яким з двох податків їм працювати. "Фіксований податок для оптово-роздрібних підприємців складає 100 грн. на місяць. Якщо до нього додати ще і ринковий збір (від 5 до 20 грн. на день), то сума податкового навантаження буде практично еквівалентна єдиному податку (200 грн. в місяць)",- відзначив один з підприємців, повідомивши, що з єдиним податком йому працювати зручніше.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас