Точка зору: Влада України піде на підвищення тарифів на газ і отримає транш МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Влада України піде на підвищення тарифів на газ і отримає транш МВФ

Енергетика
733
Влада України піде на певне підвищення тарифів на газ для населення в 2009 році, що дозволить Міжнародному валютному фонду (МВФ) виділити черговий транш коштів за програмою stand-by, не дивлячись на невиконання країною основної частини досягнутих раніше домовленостей, вважає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПІ) Ельдар Газізуллін.
"Гроші до України надійдуть. Україна дуже важлива країна в Центральній Європі. Уряд, ймовірно, все ж піде на підвищення тарифів цього року. Як мінімум, це може бути символічне підвищення, наприклад на 10%", - сказав він на прес-конференції у вівторок.
За його словами, уряд і представники МВФ зможуть обґрунтувати затягування з реалізацією реформ напруженою політичною ситуацією в країні.
Старший економіст МЦПІ також зазначив, що європейські країни-донори МВФ зацікавлені в збереженні стабільності банківської системи України: відсутність кредитної підтримки ставить великі іноземні інвестиції в українському банківському сектор під загрозу.
Газізуллін також зазначив, що відтермінування виділення чергового траншу МВФ підсилить девальваційний тиск на гривню і значно погіршить ставлення інвесторів до країни.
"Україна зацікавлена не лише в грошах МВФ, але і у факті співпраці з МВФ. Якщо буде відтремінування з наданням цього траншу, то, безумовно, це сформує стурбованість у фінансовому і банківському секторі", - сказав експерт.
При цьому він нагадав, що МЦПІ чекає курс гривні на кінець поточного року на рівні 10 грн/$1 за умови виділення четвертого траншу кредитних коштів МВФ в листопаді: сильний девальваційний тиск робить ситуація з фінансовим рахунком.
Як повідомлялося, восени 2008 року МВФ прийняв рішення про виділення Україні кредиту stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд. Четвертий транш в розмірі понад $3 млрд заплановано на листопад, проте Київ порушив низку зобов'язань, взятих в рамках співпраці з Фондом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас