Примара грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Примара грошей

Кредит&Депозит
3467
Вклади і активи Укрпромбанку переведуть у Родовід Банк. Відповідне рішення минулого тижня було прийнято експертною радою Кабміну і, за словами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, на найближчому засіданні уряду буде закріплено постановою КМУ. Підтвердив це і глава Ради Нацбанку Петро Порошенко, який заявив, що переведення вкладників узгоджено з НБУ. "Залишилася лише технічна робота", - заявив він.
Чиновники впевнені, що на документальне закріплення і саме переведення депозитів фізосіб і активів піде близько місяця і вже в листопаді Родовід Банк зможе почати виплату вкладів клієнтам Укрпромбанку. "Думаю, що це реальний термін - місяця нам має вистачити. Виплатами займуться певні відділення. Мабуть, ми підемо вже уторованим шляхом: створимо реєстр, так звану електронну чергу, в рамках якої і почнуть здійснюватися виплати. Щоб, умовно кажучи, стати в цю чергу, вкладникові досить буде подзвонити в наш call-центр або реєструватися на сайті. Після цього йому призначать час, коли він може отримати свої гроші", - розповів голова правління Родовід Банку Сергій Щербина.
За його словами, до запуску виплат фінустанова клопотатиметься про друге збільшення капіталу за рахунок держкоштів: вперше це сталося в липні поточного року, коли Кабмін вніс до статутного капіталу держоблігації на суму в 2,808 млрд грн., отримавши за них 99,97% акцій банку.
Станом на кінець липня загальний обсяг депозитів фізосіб в Укрпромбанку складав 6,9 млрд грн. Обсяг додаткової капіталізації поки не визначений, хоча опитані експерти вважають, що уряду доведеться вкласти в "статутник" Родовід Банку ОВДП на 3,5-4 млрд грн. за тією ж схемою: після внесення держоблігацій вони будуть продані НБУ і перетворені на живі гроші. А решту 2,9-3,4 млрд грн. держфінустанові доведеться знаходити шляхом продажу активів Укрпромбанку. Згідно з оціночними даними, загальний обсяг його ліквідних активів, від реалізації яких реально можна виручити кошти, складає від 3-4 млрд до 6 млрд грн. Найбільш болючим питанням для нього залишається неповернення компанією "Альфа-Нафтопродукт", яка володіє заправками ANP, кредитів на 5,5 млрд грн. Після відмови боржника гасити позики Укрпромбанк втягнувся в затяжні судові процеси.
Не виключено, що вкладення Кабміну в Родовід Банк будуть дещо меншими. В цьому випадку нестачу вливань компенсуватимуть за рахунок рефінансування Нацбанку. За словами Сергія Щербини, після появи постанови КМУ і визначення суми збільшення капіталу Родовід Банк має намір подати в НБУ заявку на фінансування. Також він клопотатиметься про переведення фінустанови на індивідуальний графік виконання економічних нормативів і покупку інвалюти безпосередньо у центробанку.
"Адже частина депозитів Укрпромбанку була оформлена фізособами у ВКВ, і виплачувати їх потрібно в ній же", - пояснив ситуацію Щербина. У Нацбанку поки утримуються від передчасних обіцянок.
"Зараз складно говорити про те, чи погодимося ми на виділення рефінансування. Повинна з'явитися постанова Кабміну про капіталізацію Родовід Банку з конкретною сумою, потім ми подивимося, яке фінансування вимагатиме банк і що він запропонує в заставу. Напевно, як забезпечення надаватиметься гарантія уряду, але із цього приводу також мусить з'явитися рішення КМУ. Нещодавно було затверджено постанову НБУ №553, згідно з якою забезпеченням при рефінансуванні держбанків можуть виступати у тому числі й державні гарантії", - розповіло джерело в Нацбанку.
Подальша доля Укрпромбанку залишається невизначеною. Минулого тижня Юлія Тимошенко повідомила, що після переведення фізосіб і активів проблемної фінустанови в Родовід Банк вона буде поставлена на ліквідацію. Проте його тимчасовий адміністратор Костянтин Раєвський минулого четверга сказав, що Укрпромбанк все ще можна зберегти. При цьому він послався на указ Президента, який з'явився того ж дня, про підтримку проблемних фінустанов: ним, зокрема, передбачається введення заборони на виїзд за кордон боржників банків, які відмовляються гасити кредити, і залучення Генпрокуратури до стягнення кредитної заборгованості.
"Дія цього указу спрямована на те, щоб до кінця року дати можливість, зокрема Укрпромбанку, розрахуватися за своїми боргами з вкладниками-фізособами", - заявив Раєвський. Він також повідомив, що частину коштів для виплат депозитів населенню в разі "збереження життя" Укрпромбанку можна буде отримати від продажу 80% його філіальної мережі. За словами тимчасового адміністратора, інтерес до неї зараз проявляє київський Platinum Bank.
Втім, на тлі останніх заяв Кабміну і Ради Нацбанку опитані фінансисти слабо вірять у збереження Укрпромбанком ліцензії. Вони не сумніваються, що чи не відразу після появи постанови Кабміну і НБУ про переведення його активів і депозитів фізосіб у Родовід Банк почнеться підготовка постанови регулятора про ліквідацію проблемної фінустанови.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас