Про "фініки" з душком і сало в холодильнику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про "фініки" з душком і сало в холодильнику

331
Невідомо, з яких міркувань, але своїй серпневій рекламній публікації у кількох черкаських виданнях про шалені успіхи банку "Фінанси та Кредит" в подоланні кризових явищ керуючий його Полтавським регіональним управлінням Ігор Копертехін дав такий заголовок: "Фініки" - морозостійкий продукт!". Можливо, перевтомлений марудними цифрами мозок банкіра зажадав екзотики, а може, відомчий сленг видався фінансистові доречнішим за нудний офіціоз у ролі "агітки". Хоча саме заморське деревце не те, що приморозків - вітру боїться, а його плоди здатні пережити нашу зиму хіба що в засушеному вигляді, в якому їх, до речі, переважно й споживають.
ТА ЗАЛИШИМО в спокої ботаніку: насправді "фінік" - лишень абревіатура у російській транскрипції назви банку "ФИНансы И Кредит". Утім, можливо, саме в цьому і приховано підтекст? Адже батьківщина фінікової пальми - Канарські острови, де так люблять вигрівати свої тілеса вітчизняні скоробагатьки.
У зв’язку з цим анекдот.
До батечка-банкіра підходить синочок і питає:
- Таточку, ось гляди - гроші в твоєму банкові належать іншим людям - клієнтам, вкладникам... А як же ти примудрився заробити на особняк, "мерседес" і яхту?
Батько на те зверхньо:
- Синок, там в холодильнику шматок сала лежить, принеси-но його сюди.
Син приніс.
- А тепер поклади, де взяв.
Хлопчик відніс назад. Повертається і спантеличено питає:
- І що?..
Батько:
- А пальчики, глянь-но, - жирненькі...
Кажуть, у середовищі банкірів цей анекдот не сприймають за образу, навпаки - регочуть, аж за животи тримаються.
Не до сміху іншим. Он у серпні 2008 року чотири черкаських підприємства - ТОВ "Факторія-2000", ТОВ "Силікат-2005", ТОВ "Продрезерв" і ТОВ "Кварц-2000" - уклали договори про банківські строкові вклади (депозити) з ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит", представницькою особою котрого виступив той самий полтавський І.Копертехін, бо в Черкасах діє лише філія цього регіонального управління. Довірливі клієнти гуртом передали банкові на рік грошей немало – небагато... аж 8 мільйонів 680 тисяч гривень. Солідні вкладники, пристойний бізнес - сподівались на таке ж солідне ставлення і з боку фінустанови. Тим паче, що "фініки" розсипались в люб’язностях, ще й мостили солодкими обіцянками дорогу у підприємницький рай.
Тішилися клієнти-господарники і тим, що в договорах з банком передбачили своє право достроково повернути вклади або їх частини - вже через 40 днів після зарахування грошей на банківський депозит. Могли законно затребувати свої гроші ще наприкінці вересня - на початку жовтня минулого року. Не стали цього робити, хоч у двері вже грюкала зловісна економічна криза. Офіційно попросили повернути хоч би частину вкладів у грудні, коли напосіли так звані контрагенти, перед котрими мали договірні зобов’язання. Однак банкіри у відповідь скрутили віртуальну дулю - і то без ніяких пояснень.
ОПИНИВШИСЬ у скруті, зазнавши чималих збитків (бо змушені вдовольнити претензії партнерів з інших непередбачених джерел), підприємці зрозуміли, що їх елементарно дурять, і затребували у полтавського горе-"фініка" свої вклади назад, у повному обсязі. Маючи намір знайти порядніших фінансових партнерів. Якби ж то... Цього разу свою категоричну відмову повернути кошти банкіри підкріпили сумнозвісною постановою правління Нацбанку України за №413 від 4 грудня 2008 року та його ж листом від 6 грудня того-таки року: головна фінансова установа держави нібито зобов’язала комерційні банки "не допускати дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками".
Вкотре законослухняні черкаські підприємства звернулись до ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит" з вимогою повернути вклади вже після відміни Нацбанком усіх заборон. Але знову спритні "фініки" без жодних обгрунтованих пояснень грошей не повернули. Одуреним клієнтам нічого не залишалось, як звернутися з відповідним позовом до Господарського суду Полтавської області. У липні 2009 року, керуючись статтями 49, 82, 84, 85 ГПК України, суд прийняв рішення задовольнити позови ТОВ "Факторія-2000", ТОВ "Силікат-2005", ТОВ "Продрезерв", ТОВ "Кварц-2000", ухваливши стягнути з ВАТ "Банк "Фінанси та Кредит" на їхню користь кошти за депозитними рахунками.
Якщо думаєте, що присилувані Фемідою банкіри притьмом побігли віддавати гроші, то глибоко помиляєтеся: накатали апеляційну скаргу до Київського міжобласного апеляційного господарського суду. Тим часом 10-12 серпня 2009 року завершився й термін дії договорів, за якими банк "Фінанси та Кредит" зобов’язувався повернути вклади. Але не виконав своїх зобов’язань і досі. "Фініки" мотивують свою позицію тим, що до розгляду справи в апеляційній інстанції зробити це неможливо: мовляв, необхідно повертати одночасно основну суму, відсотки й різноманітні виплати у вигляді нарахованих позивачами штрафних санкцій, зокрема й відсотків, згідно з "індексом інфляції", що оскаржуються. Однак з подібними претензіями звертались лише два суб’єкти господарювання - ТОВ "Силікат-2005" і ТОВ "Кварц-2000", а вклади банк не повертає усім чотирьом. Тож ситуація більше скидається на примітивну помсту: наважилися вимагати своє, судитися посміли - начувайтеся...
До такої версії схиляється й директор ТОВ "Факторія-2000" О. Марченко:
- Неповернення банком наших вкладів є особистим і протизаконним рішенням його керівництва. Робиться це, схоже, під "кришуванням" правління Національного банку України, куди ми, наївні, ще й зверталися з колективною скаргою. Подиву гідна відповідь, яку отримали 18 серпня за підписом директора Департаменту безвиїзного банківського нагляду НБУ К. Рожкової.
Таки є чому подивуватись: через тиждень після збігання терміну дії усіх чотирьох договорів, коли вклади уже годилося б мовчки і безсуперечно віддати, "безвиїзна наглядачка" пише, що на запит НБУ "Банк "Фінанси та Кредит" запевнив її, ніби "вживає усіх необхідних заходів та проводить роботу з клієнтами для прийняття компромісних рішень по строках повернення депозитних коштів...", і що по закінченні строків депозитних договорів "готовий повернути депозитні кошти у повному обсязі"...
Десятому тепер закажуть дорогу до "Фінансів та Кредиту" ошукані вкладники. Знайомий фінансист без калькулятора прикинув, що "відморожені фініки", прокручуючи грошики черкаських підприємців на міжбанківському ринку, щомісяця спокійнісінько могли класти до кишені 80 - 100 тисяч гривень. На рівному місці.
От вам і сало з холодильника, і масненькі пальчики!
ЯК ПОВІДОМЛЯЛА "Економічна правда", власник бізнес-імперії "Фінанси та Кредит" Костянтин Жеваго у 2008 році, за версією журналу "Фокус", посідав 28 позицію у рейтингу найбагатших людей України, мав у калитці 3,83 мільярда доларів і володів десятками підприємств, серед яких - виробник шин "Росава", фармацевтична корпорація "Артеріум", "Рівнеазот" і, звісно ж, банк "Фінанси та Кредит". Криза трохи підкосила олігарха: 2009 року "Фокус" обрахував його статки неповним мільярдом "зелених". Можливо, з огляду на ці "непоправні втрати", варто жевагівським "калитникам" поміняти тотем банку: фінікову пальму - на фігове дерево. Плоди його - інжир - теж смачні, а головне, фіговим листком ще з біблійних часів стид і страм прикривають. Та й логіка "екзотично мислячого" пана Копертехіна якнайкраще вкладеться у нашу звичну "фігу". У фігуру з трьох пальців, яку очолювана ним фінустанова невтомно крутить своїм вкладникам.
м. Черкаси.
Володимир ЖУРАВЕЛЬ,
кор. "Сільських вістей"
22 вересня 2009 року
№ 108 (18394)
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас