Укрпром хоче повернути "Альфа-Нафту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпром хоче повернути "Альфа-Нафту"

Кредит&Депозит
3640
Тимчасова адміністрація Укрпромбанку не проти плану уряду передати депозити населення "Родовід Банку", і чекає спільного рішення Нацбанку і уряду. Разом з тим технічно реалізувати це буде складно. Хоч би тому, що разом з депозитами "Родовід" повинен буде зобов'язатися повернути борг по рефінансуванню НБУ.
Позавчора прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що депозити населення в Укрпромбанку будуть переведені в "Родовід Банк". Також вона повідомила, що після цього Укрпром буде ліквідований. "Офіційного звернення Кабміну і вказівок Нацбанку поки немає", - сказав тимчасовий адміністратор банку Костянтин Раєвський. Рахунки фізосіб будуть переведені в повному обсязі. Всього в банку 457232 рахунки за на суму менше 150 тис. грн. загальний обсяг 5,7 млрд. грн., а на решті 23008 рахунків є ще 1,6 млрд. грн.
Тимчасовий адміністратор пояснив, чому вирішено гасити саме повний обсяг заборгованості, а не виплачувати гроші через Фонд гарантування вкладів фізосіб. "Ресурси ФГВФО не покривають навіть половини заборгованості по депозитах. Він може взяти в НБУ кредит на виплати, але оскільки криза триває, фонд може перетворитися на вічного боржника", - сказав пан Раєвський.
В той же час у нього особливе ставлення до терміну "ліквідація". "Її можна провести в декількох форматах. Наприклад, шляхом приєднання одного банку до іншого. Може бути розділення на два банки. Один продовжить роботу в нормальному режимі, інший отримає статус санаційного. Хоча, на нашу думку, доцільно злити Укрпромбанк з "Родовід Банком" і докапіталізувати на потрібну суму", - сказав Костянтин Раєвський.
Існує багато проблем, пов'язаних з переведенням. "Для передачі депозитів потрібно в кожному відділенні Укрпромбанку взяти первинні документи - договори. Їх завантажити на машини і привезти в "Родовід Банк". Сьогодні банк має 1,1 млн. рахунків фізосіб. Кожен потрібно переукласти, занести в базу даних і перевірити вручну. Уявляєте, скільки часу знадобиться?" - сказав тимчасовий адміністратор.
Друга проблема - частина активів банку перебуває в заставі у НБУ під рефінансування. Щоб передати частину активів, пропорційну переданим депозитам, потрібно збільшувати суму, що передається. "Передача можлива, якщо держбанк разом з депозитами візьме на себе зобов'язання по рефінансуванню НБУ", - сказав пан Раєвський. Тобто передачею тільки боргів фізосіб діло не обійдеться.
Ще одну складність назвало джерело в Нацбанку. "Родовід" не дотримується всіх нормативів. Тому зараз у ньому повторно введений мораторій на виплати. На нашу думку, адекватніший для цих цілей буде Ощадбанк. Він і більший, і виконує всі нормативи", - підкреслив він.
Та головна проблема банку на сьогодні - відносини з основним боржником - групою "Альфа-Нафта", яка володіє заправками мережі ANP. Саме відносинам з цією групою було присвячено позавчорашнє засідання у президента, в результаті якого з'явився указ про заходи, що будуть вжиті до боржників. Зокрема, Віктор Ющенко наказав залучити до повернення боргів правоохоронців і заборонити боржникам виїзд із країни. "Я хотів би звернутися до позичальників, які перестали обслуговувати свої кредити. Вони повинні протягом максимум п'яти днів звернутися до нас і укласти договір про реструктуризацію. Якщо цього не станеться, указ передбачає низку жорстких заходів", - сказав Костянтин Раєвський.
Те, що мова йде про "Альфа-Нафту", підтверджують цифри. За словами тимчасового адміністратора, 50% кредитного портфеля юросіб є проблемними. А кредитний портфель "Альфа-Нафти" складає 40% загального кредитного портфеля, і 95% боргів групи не обслуговуються. Цілком можливо, що мова йде про одні й ті ж борги.
Раєвський підкреслив, що якби проблемні кредити воднораз почали обслуговуватися, Укрпром навіть не потребував би докапіталізації і мораторію на виплати. Після реструктуризації він почав би обслуговувати зобов'язання по депозитах, як звичайний банк без тимчасової адміністрації. Він не відкидає, що разом з депозитами "Родовід Банку" можуть бути передані кредити "Альфа-Нафти".
Джерело в Нацбанку підкреслило, що рішення про переведення - це визнання того, що борги стягнути вже не вдасться. "Альфа-Нафта" вже раз отримала рішення суду про те, що банк не має права вимагати свою заставу. Ліквідація означає відкликання банківської ліцензії. А відкликання ліцензії відразу ж перетворює банк на звичайну юрособу. А значить, у нього вже немає статусу тримача застави. Після цього вивести заправки - дрібниця", - відзначив чиновник.
Він уточнив, що мова йде про оборудку з продажу мережі заправок ANP групі "Приват". У грудні 2008 р. з'явилося повідомлення про те, що власники "Альфа-Нафти" продають свій бізнес, імовірно, цій групі Ігоря Коломойського. Сам олігарх заперечує факт укладення угоди. Але сьогодні заправки ANP і АЗС "Привату" проводять синхронізовану цінову політику. "Особисто я вірю, що оборудка все-таки відбулася. І ліквідація Укрпромбанку - це найлегший спосіб забрати заправки з-під застави", - упевнене джерело в НБУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас