"Ъ": Проти всі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Проти всі

Казна та Політика
902
Верховна рада вчора не змогла визначити подальшу долю урядового проекту держбюджету на 2010 рік. Практично всі фракції висловилися проти документа, звинувативши Кабінет міністрів у завищенні доходів і заниженні видатків, і вимагають кардинальних змін. При цьому парламентарям не вистачило всього 22 голосів, щоб відправити документ на доопрацювання.
Весь пленарний день депутати вчора присвятили обговоренню законопроекту №5000 "Про держбюджет на 2010 рік", поданого Кабінетом міністрів у Верховну раду майже місяць тому. При цьому вони були обурені через відсутність у парламенті прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і членів уряду. "Кабмін не збирається приймати цей бюджет, і про це свідчить той факт, що в залі не було жодного міністра. Цілком зручно в ручному режимі управляти бюджетними коштами", - заявив депутат Володимир Вязівський ("Наша Україна - Народна самооборона"). Але доповідь заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського в Раді все-таки вислухали.
Мярковський зробив акцент на тому, що Кабмін вчасно - 15 вересня - подав проект бюджету, і пообіцяв у 2010 році пожвавлення економіки. ВВП, за його словами, виросте на 3,7%, що призведе до зростання доходів держбюджету до 289,3 млрд грн. Це, упевнений Анатолій Мярковський, дозволить збільшити фінансування всіх галузей, витрати складуть 336 млрд грн. (дефіцит - всього 3,97% від ВВП). "Бюджет повністю збалансований. Ми готові працювати разом з Верховною радою і готувати пропозиції до першого читання, яке має відбутися 20 жовтня", - сказав він.
Голова парламентського комітету з питань бюджету Микола Деркач (блок Литвина) попередив депутатів, що комітет не зміг прийняти рішення щодо проекту бюджету, оскільки тричі на його засіданнях не було кворуму. Але вивчення документа показало, що він не відповідає нормам Бюджетного кодексу: міжбюджетні стосунки сформовані по правилах, які ветовані президентом і не набрали чинності.
За його словами, Кабмін перевищив повноваження, передбачивши можливість понадпланових запозичень і витрат, визначивши граничний обсяг держборгу в різних валютах і не прописавши прогноз відрахувань прибутку Нацбанку. "Відсутня інформація про очікуване виконання основних макропоказників у поточному році, що не дозволяє оцінити реалістичність показників на 2010 рік", - сказав він. Тільки цього року бюджет недоотримає до 40 млрд грн., а тому прогнози доходів бюджету-2010 завищені, заявив Михайло Чечетов (Партія регіонів).
Всі виступи депутатів звелися до критики Кабміну - звинувачень в роздмухуванні прибуткової частини бюджету і урізуванні видатків. За словами Алли Александровської (КПУ), бюджет-2010 не можна навіть назвати бюджетом "проїдання", оскільки "в ньому нічого проїдати". Незважаючи на це, кожна фракція просила збільшити фінансування програм, які входять до кола їхніх інтересів. Партія регіонів в основному робила акцент на підтримці вугільної галузі, будівництві мостів, охороні здоров'я і соціальних стандартах - підвищенні прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати. "Ви намалювали таку цифру по вугільній галузі, що голова кругом іде не лише у мене, а й у шахтарів. 21,6 млрд грн.! І що це за гроші?!" - обурювався Віктор Турманов (Партія регіонів).
Претензії були навіть у БЮТ, незадоволеного рівнем фінансування сфер ЖКГ, культури і оборони. За оцінками депутата цієї фракції Михайла Косіва, уряд занизив фінансування армії на 11 млрд грн. Вимагали збільшити витрати на оборону і в лояльній до глави держави депутатській групі "За Україну!"
Всі фракції висловили незадоволеність проектом бюджету, але до єдиної думки дійти не змогли. У 18.00 спікер Володимир Литвин поставив на голосування проект постанови Олександра Пеклушенка (ПР), який запропонував відправити бюджет на доопрацювання в Кабмін, і Олега Зарубінського (блок Литвина), що ініціював створення робочої групи в Раді, щоб врахувати в бюджеті збільшення соцстандартів. Але до 18.15 документів не набрали потрібних 226 голосів - обидва по 204.
Перший варіант підтримали Партія регіонів і Компартія, другий - БЮТ, блок Литвина і частина "Нашої України - Народної самооборони". У головному юруправлінні апарату Верховної ради повідомили, що проект бюджету не взятий до розгляду і його необхідно виносити на повторне обговорення. За словами пана Литвина, сьогодні в парламенті розглядатимуться депутатські запити і питання, включені до порядку денного в понеділок. Проект бюджету на 2010 рік, швидше за все, розгляне на пленарному тижні з 20 по 23 жовтня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас