Точка зору: Комерційне кредитування боргів ЖКГ загрожує комунальній системі банкрутством — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Комерційне кредитування боргів ЖКГ загрожує комунальній системі банкрутством

Казна та Політика
253
Метод вирішення проблеми платежів комунальних підприємств за спожитий газ шляхом залучення комерційного кредитування заганяє підприємства в боргову яму й унеможливлює адекватне реформування всієї галузі. Таку думку висловив заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій Голобуцкий, коментуючи рекомендації керівникам регіональних комунальних підприємств міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка.
"Водоканали, підприємства теплокомуненерго - це генеруючи підприємства. Їхня інвестиційна привабливість не буде сприяти виробленню адекватних кредитних умов. Це значить, що державний чиновник ставить за обов'язок регіональним підприємствам іти на непомірно високі ставки кредитування, підштовхуючи комунальні підприємства або до банкрутства, або до тіньової приватизації. Позицію А.Кучеренка складно пояснити бажанням підготуватися до опалювального сезону вчасно. Після цієї зими галузь ЖКГ буде перебувати на грані банкрутства. У цьому випадку взагалі не доводиться говорити про її реформування", - сказав він. На думку А.Голобуцкого, ситуація з неплатежами була прогнозованою, а її наслідки для держави - передбачуваними.
"Ще навесні експерти вказували чиновникам МінЖКГ про критичність лавиноподібного процесу росту неплатежів за комунальні послуги. При цьому вони вказували й на методи подолання - радикальне реформування галузі. Однак профільне міністерство традиційно займалося прожектуванням і "заговорюванням" проблеми. Зараз за нерозважливість чиновників будуть відповідати місцеві громади, чий комфорт взимку буде сплачуватися за додатковим кредитним тарифом", - вважає експерт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас