Припинення виплат пенсій громадянам України під час їх проживання за кордоном визнане неконституційним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Припинення виплат пенсій громадянам України під час їх проживання за кордоном визнане неконституційним

Казна та Політика
830
Конституційний суд України визнав невідповідним Основному закону положення п.2 ч.1 ст.49 і другогої пропозиції ст.51 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що передбачають припинення пенсійного забезпечення громадян України під час їхнього проживання за кордоном.
Рішення Конституційного суду за відповідним поданням оприлюднено в четвер.
Дані положення втрачають свою чинність від дня прийняття Конституційним судом України цього рішення.
Конституційний суд звернув увагу Верховної Ради на необхідність приведення відповідно до Конституції положень інших законів, які регламентують виплати пенсій пенсіонерам, які постійно проживають у державах, з якими Україна не уклала відповідні договори.
Суд також звертає увагу Верховної Ради на прийняття закону про компенсацію матеріальної й моральної шкоди, завданої фізичній і юридичній особам актами й діями, які визнані неконституційними.
Конституційний суд прийняв дане рішення після розгляду конституційного подання Верховного суду щодо відповідності Конституції положень п.2 ч.1 ст.49 і другогої пропозиції ст. 51 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року.
На думку Конституційного суду, дані положення закону суперечать Конституції України в частині твердження забезпечення прав і свободи людини, неприпустимості обмеження конституційних прав і свобод, рівності конституційних прав пенсіонерів незалежно від місця їхнього проживання.
Згідно із п.2 частини першої статті 49 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється "на увесь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачене міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надано Верховною Радою".
У пропозиції другій статті 51 значиться: "Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому випадку, якщо це передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас