Качиньський погодився підписати Лісабонський договір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Качиньський погодився підписати Лісабонський договір

344
Президент Польщі Лех Качиньський погодився підписати Лісабонську угоду про реформу керівних структур Євросоюзу, повідомляє радіо "Сводоба".
Помічник президента зазначив, що це відбудеться у неділю. За його словами, президент виконає обіцянку підписати угоду, якщо її підтримають на референдумі в Ірландії.
Як повідомлялося, 4 жовтня громадяни Ірландії на референдумі проголосували за підписання владою країни Лісабонської угоди. За офіційним даними, 67% громадян Ірландії підтримали договір, 32,9% проголосували проти. Нагадаємо, що цей референдум був повторним - в 2008 р. ірландці висловилися проти цього документа.
Отже, єдиною країною, яка не ратифікувала Лісабонську угоду, тепер залишається Чехія. Президент Вацлав Клаус не підписує документ, поки Конституційний суд розглядає його відповідність законам країни. Прем'єр-міністр Чехії Ян Фішер пообіцяв, що його країна ратифікує договір до кінця року.
Нагадаємо, Лісабонська угода допускає введення посади президента Євросоюзу, що буде обиратися на 2,5 роки. Крім того, документ передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії, до якої увійде наділений широкими повноваженнями єврокомісар із зовнішньої політики. Він буде звітувати перед лідерами ЄС. Саму ж Єврокомісію буде до 2014 р. скорочено із 27 єврокомісаров до 17. Склад ЄК буде обиратися терміном на 5 років
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас