Литвицький: НБУ доцільно понизити облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: НБУ доцільно понизити облікову ставку

Валюта
818
Національному банку України (НБУ) доцільно понизити облікову ставку і ставки рефінансування, вважає керівник групи радників глави Нацбанку Валерій Литвицький.
"Аналіз дає мені підстави рекомендувати понизити на 0,25-0,5% всіх облікових ставок", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
Радник глави НБУ нагадав, що на сьогодні облікові ставки центрального банку є позитивними в порівнянні з інфляцією у всіх її вимірах.
"Облікова ставка складає 10,25%, що перевищує офіційний інфляційний орієнтир, закладений до бюджету не лише 2009, але і 2010 року. Ставки рефінансування ломбардні та бланкові складають відповідно 15,5% і 17%. Вони теж мають запас для зниження до рівня легко позитивних або нейтральних. Запас для зниження ставок є як в порівнянні з очікуваною інфляцією (до 13% за підсумками року), так і порівняно з поточною інфляцією", - сказав Литвицький.
При цьому він підкреслив, що навіть зниження ставки рефінансування до негативного у співвідношенні з інфляцією рівня не було б помилкою.
"Цей крок зробили інші країни. Ті країни і спад мали на порядок менший від українського. Вони здійснювали заходи збільшення грошової пропозиції, зокрема через його здешевлення. В Україні інфляція вища, ніж в цих країнах, тому і можливе зниження облікових ставок має бути скромнішим", - пояснив радник глави НБУ.
Литвицький також відзначив, що в останньому кварталі року продовжиться вплив на цінову динаміку чинників переохолодженого стану економіки, негативної динаміки грошової пропозиції та різкого погіршення доступу до позикових коштів.
Як повідомлялося, облікова ставка НБУ встановлена на рівні 10,25%, тоді як ставка з бланкових кредитів "овернайт" - на рівні 17%, а ставка з кредитів "овернайт" під забезпечення - 15,5%. Нацбанк пішов на зниження облікової та інших "робочих" ставок в серпні поточного року: високий рівень ставок НБУ критикувала прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.
Інфляція в Україні в січні-вересні-2009 склала 9,1%. Уряд зберігає офіційний прогноз інфляції в 2009 році на рівні 9,5%. Проте Нацбанк заявив, що має намір боротися за утримання динаміки споживчих цін в поточному році на рівні до 13%, що відповідає прогнозам Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас