"Димова завіса" з України накриває Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Димова завіса" з України накриває Європу

Кримінал
8695
Державна митна служба України за вісім місяців 2009 року виявила 1828 випадків незаконного вивезення цигарок за кордон. Загалом зафіксовано 2083 спроби контрабандного перевезення тютюнових виробів українською територією.
"На один випадок контрабандного ввезення - сім випадків незаконного вивезення. На одну цигарку, яка завозиться, 10 - вивозиться. У нас значно переважають спроби вивезення сигарет", - говорить "Дню" директор департаменту організації боротьби з контрабандою та порушенням митних правил Держмитслужби Андрій Федькін.
Контрабанда "тече" "в" і "з" України, бо остання має вигідне географічне положення. Відіграє свою роль і "прозорість" значної частини українського кордону. Згідно з даними Держмитслужби, найбільше контрабандна "димова завіса" сьогодні нависла над західним кордоном країни. Так, за вісім місяців 2009 року на кордоні із країнами ЄС митники затримали 35,4 мільйона цигарок, або 1,8 мільйона пачок. Це близько 84% від цьогорічної тютюнової контрабанди. Загалом, завдяки діям митників на європейський та український ринки не пропустили 50 мільйонів сигарет (понад 2,5 мільйона пачок).
Найпривабливішими для контрабандистів залишаються українсько-угорська (30,7% випадків всіх порушень) та українсько-румунська (27,8%) ділянки кордону. Незначним чином зменшилася кількість контрабанди сигарет на українсько-російському кордоні.
Найпопулярніших способів незаконного вивозу та ввозу цигарок декілька: в іншому товарі, у спеціально виготовлених сховищах, у технічних порожнинах транспортних засобів. Так, Виноградівська митниця нещодавно "спіймала" 4,9 мільйона цигарок загальною вартістю близько 111 тисяч євро в дерев’яних плитах. А на українсько-угорському кордоні Чопська митниця затримала 4,4 мільйона цигарок загальною вартістю близько 100 тисяч євро, які намагалися перевезти всередині чотирьох кріогенних резервуарів для рідких газів.
Доки митниця фіксує чергові випадки контрабанди з України в європейському напрямку, вітчизняні виробники цигарок пророкують зростання тютюнового контрафакту на внутрішньому ринку.
Так, в асоціації "Укртютюн" говорять, що нелегальна продукція вже присутня практично в усіх регіонах України. Головними джерелами її надходження на внутрішній ринок називають Молдову та Росію. Контрабанді сприяє скорочення обсягів вітчизняного виробництва тютюнових виробів, яке, за даними Держкомстату, у травні - серпні 2009 року зменшилося на 24,1%. Додати балів "сірим" експортерам цигарок може й урядовий намір знову підвищити акцизи, вважають виробники. Адже в такому разі, за даними "Укртютюну", зростання цін на українські цигарки становитиме 20-30%.
Якраз підняттям акцизів і потрібно боротися з контрабандою, натомість говорить "Дню" завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗУ Костянтин Красовський. Адже прибутки від "димової" контрабанди настільки значні, що порушників закону не лякають ні адміністративні стягнення, ні конфіскація транспортного засобу, ані кримінальна відповідальність. Красовський говорить, що, за даними європейських структур, Україна сьогодні займає одне з перших місць у Європі за обсягами тютюнової контрабанди. Тому, щоб зняти "димову" завісу не тільки з України, але й із ЄС, потрібно підвищити акцизні ставки до європейського рівня, пропонує Красовський.
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас