НБУ змусять надрукувати 10 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змусять надрукувати 10 млрд грн

Валюта
13250
Рада попередила: якщо президент не підпише нещодавно прийнятий закон про фінансування Євро-2012 протягом трьох днів, його підпише спікер.
1 липня Верховна Рада затвердила закон, яким зобов'язала НБУ надрукувати 10 млрд. грн. Проголосували 373 депутати - Партія регіонів, БЮТ, комуністи і Блок Литвина. Документ був прийнятий за прискореною процедурою - всього за день до голосування його представили Андрій Кожемякін (БЮТ) і Борис Колесников (ПР).
За законопроектом, гроші підуть на підготовку до Євро-2012 - будівництво і ремонт автодоріг, мостів і метрополітенів у Дніпропетровську, Донецьку, Києві та Харкові. Проте напрями фінансування в бюджеті не прописані. Конкретний перелік об'єктів і виділені на них суми затверджуватиме Кабмін за узгодженням з двома парламентськими комітетами - з питань бюджету і з питань фінансів і банківської діяльності.
3 серпня Віктор Ющенко ветував закон. Проте 21 серпня на позачерговому засіданні парламент подолав вето. 4 вересня президент повторно ветував закон, оскільки його текст відрізнявся від прийнятого 1 липня. Проте Рада вважає, що закон має силу.
Закрита схема використання грошей в обхід бюджетної процедури була відразу сприйнята як потенційно корупційна. Джерела в Секретаріаті президента, Нацбанку, а також аналітики зробили висновок про те, що гроші підуть на фінансування передвиборчих кампаній двох провідних сил в парламенті - БЮТ і Партії регіонів.
"Попереджуємо про зростання інфляції і обвал гривні в разі подолання вето. Основною метою є намір двох найбільших фракцій парламенту - БЮТ і Партії регіонів - розподілити кошти між собою", - сказав заступник глави Секретаріату Ігор Попов.
"Потрібно розуміти, чому МВФ та інші міжнародні органи не вимагають від України зупинити прийняття цього закону. За кошторисною документацією, понад 70% витрат на будівництво об'єктів передбачає закупівлю імпортного обладнання. Вітчизняними будуть тільки гравій і цемент", - підкреслив заступник голови одного системного банку.
Він також висловив упевненість, що отримані гроші будуть пущені на фінансування передвиборчих кампаній двох найбільших політичних сил в парламенті - БЮТ і Партії регіонів. "Оскільки передбачається багато імпорту, однією з схем напевно буде завищення імпортної вартості товарів або взагалі фіктивний імпорт. У результаті Нацбанк отримає удар по резервах", - підкреслив заступник голови банку.
В Нацбанку поки не почали коментувати ініціативу депутатів. Джерело в НБУ сказало, що офіційна відповідь регулятора прозвучить пізніше.
Він відзначив, що минулого тижня Нацбанк прийняв постанову, яка регулює фінансування підготовки до Євро-2012 через комерційні банки. Зокрема, передбачається використовувати в цих схемах цінні папери, а банкам, які фінансують проекти, надаватимуться певні пільги. "Поки важко сказати, чи запропонуємо ми використовувати цей порядок для фінансування Євро-2012, якщо парламент таки ухвалить цей закон. Давайте спочатку подивимося, чи буде він прийнятий", - запропонувало джерело в НБУ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас