Підступає осіння девальвація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підступає осіння девальвація

Валюта
23426
Вище 10 грн./$1 курс не піде, проте можливі коливання в широкому коридорі - від 8 до 9,5 грн./$1.
В жовтні-листопаді кожного року різко зростає попит на валюту - безготівкову й готівкову. Він супроводжується зростанням курсу долара. "Цього року ми теж можемо чекати сезонного зростання попиту на валюту. Але він не буде великим, тому що ні у підприємств, ні у населення немає гривні. Люди вже думають не про те, щоб купувати долари, а про поточні потреби і про формування запасів. Тому немає метушні з кошиками. Всі втомилися", - розповів заступник голови одного з системних банків.
За його словами, сьогодні валютний ринок дуже вузький, і будь-який невеликий обсяг на покупку або продаж може колихнути курс або вгору, або вниз. "У нас може бути курс будь-яким - від 8 до 9,5 грн./$1. Вище 10 грн./$1, думаю, не буде, тому що немає гривні", - підкреслив він.
Інші експерти підтвердили цей сценарій. "Є маса чинників як вгору, так і вниз. Але яким буде підсумковий напрям, важко сказати. Абсолютно очевидно одне - нас чекають гойдалки. Ринок рухатиметься зигзагами", - підкреслив казначей одного з банків.
Він назвав декілька чинників, які можуть збільшити пропозицію і попит. Зокрема, пропозиція може стимулювати продаж валюти експортерами або великими банками, які отримують гроші для поповнення капіталу. "Ось Промінвест присягається, що ще не продавали ні долара з $500 млн. Можна уявити, яким буде курс, коли він вийде на ринок", - підкреслив скарбник.
З іншого боку, є також багато чинників, які можуть підстьобнути покупки валюти. "Депозити Укрпромбанку перекинуть у "Родовiд". Підозрюю, що виплати почнуть прямо напередодні виборів. А це листопад - найвдаліший час для девальвації", - підкреслив експерт. Також може зіграти свою роль покупка $400 млн. "Нафтогазом" найближчим часом, закупівлі валюти напередодні опалювального сезону.
Заступник голови системного банку помітив цікаву закономірність. "У нас виробилася дивна циклічність. Хитавиці валютного курсу приурочені до отримання траншів від МВФ. Оскільки частина грошей йде уряду, тут же відбуваються соціальні виплати. Люди отримують валюту на руки і йдуть в обмінники. І так до виснаження гривні. Потім все знову затихає до нового траншу", - відзначив він.
З ним погоджується казначей середнього банку. "Я помічав, що курс росте, як тільки ми отримуємо транш. Взагалі, валютний ринок працює своєрідними хвилями. Курс йде вгору - всі біжать купувати - виходить Нацбанк з аукціонами - курс утихає. Коли утихає, НБУ не виходить, економить резерви", - описав він.
На думку експерта, аукціони на підвищення, які ввів НБУ, були дуже ефективними. "Зацікавлених у спекуляціях майже не залишилося. Всі розуміють, що є великий гравець (Нацбанк), який вийде і продасть великий обсяг за максимальною ціною. Таким чином, регулятор тепер не заважає ринку формувати ціну, але не дає заробити на продажі доларів за високим курсом. Інша річ, що залишилося багато тих, хто хоче застрахуватися від курсових втрат. Вони теж купують, але мотивація інша", - підкреслив заступник голови.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас