Укрпромбанк розлучається з вкладниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпромбанк розлучається з вкладниками

Кредит&Депозит
13847
Вчора експертна рада Кабміну підписала рішення про переведення вкладників-фізичних осіб Укрпромбанку та його ліквідних активів у Родовід Банк. У Мінфіні сподіваються, що схема переведення вкладів буде затверджена в середу, і за три місяці вони повернуть вклади. Учасники ринку відзначають, що процес відчуження активів Укрпромбанку може затягнутися через небажання кредиторів повертати банку 5,5 млрд грн.
Директор департаменту Мінфіну з питань участі держави в капіталізації банків Теймур Багіров повідомив, що 5 жовтня було прийнято остаточне рішення про переведення вкладників і ліквідних активів Укрпромбанку в Родовід Банк. "Сьогодні було підписано й набрало чинності рішення експертної ради про переведення, - сказав він. - Воно не було підписане у вересні, коли його прийняли, тому що ми вивчали інші пропозиції.
Зараз відбувається формалізація цього процесу". За його словами, проект постанови Кабміну буде підготовлений до найближчого засідання уряду, який затвердить порядок переведення "відповідно до незалежної оцінки". Різниця між ліквідними активами й пасивами фізичних осіб Укрпромбанку буде профінансована облігаціями внутрішньої держпозики. "Ми орієнтуємося, що впродовж двох-трьох місяців технічної роботи ми забезпечимо доступ вкладників Укрпромбанку до своїх депозитів", - запевнив чиновник.
Нацбанк ввів тимчасову адміністрацію в Укрпромбанк 21 січня, коли банк втратив ліквідність через відтік вкладів і відмову заправок ANP погашати кредити. За словами представника тимчасової адміністрації Ігоря Власюка, ці позичальники винні їм 5,5 млрд грн. Проблемна заборгованість решти позичальників - юридичних і фізичних осіб - не перевищує аналогічного показника в інших банках групи (близько 15%). За даними НБУ на 1 липня, активи Укрпромбанку складали 9,47 млрд грн., тоді як вклади фізичних осіб - 7,376 млрд грн. Таким чином, ОВДП необхідно випустити на 4 млрд грн.
Власюк заявив, що банку поки не відомо про вирішення експертної ради, яке не публікується, і запрошенням аудитора ще ніхто не займався: "Експертну оцінку потрібно проводити, коли буде зрозуміло, навіщо і для кого вона робиться. Це тривала процедура, що займає не менше місяця".
НБУ раніше пропонував перевести вклади Укрпромбанку в Ощадбанк, який має велику філіальну мережу і досвід роботи з виплати проблемних вкладів Ощадбанку СРСР. На Укрпромбанк претендувало декілька інвесторів, серед яких Платинум Банк. Але рішення Кабміну перевести в Родовід Банк усі 298 відділень Укрпромбанку позбавляє інвесторів інтересу до банку. "У нас є можливості й ресурси, щоб надавати допомогу іншим банкам", - сказав член наглядової ради Платинум Банку Юрій Блащук. У Родовід Банку мораторій на задоволення вимог кредиторів закінчується 15 жовтня, а в Укрпромбанку раніше оцінювали переведення вкладників в термін до шести місяців.
Експерти вважають, що уряд при відчуженні активів Укрпромбанку на користь Родовід Банку мінімізуватиме обсяг ОВДП, що випускаються. "Активи будуть ранжировані за ступенем надійності, щоб передати достатню кількість активів і покрити максимальну кількість пасивів", - упевнений віце-президент інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. Ігор Власюк відзначає, що процес може затягнутися, оскільки, згідно з українським законодавством, не можуть бути відчужені застави підприємств мережі ANP, щодо яких тривають суди з групою "Приват", і активи, на які претендує НБУ, який видав під них рефінансування.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас