Економічне становище Литви "майже стабілізувалось" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічне становище Литви "майже стабілізувалось"

Казна та Політика
346
Економічне становище Литви "майже стабілізувалося", вважає прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.
"У Балтійських країнах ми відчули дуже глибоку рецесію, але можна сказати, що ситуація майже стабілізувалася. Ми стабілізувалися на рівні 2005-2006 року - на тому ж рівні, що й Швеція або Німеччина", - сказав прем'єр на форумі, присвяченому розвитку балтійського регіону, що проходить в понеділок у Стокгольмі.
"Висновок дуже простій - розмір економічної мильної бульбашки 2006-2008 років визначив масштаб падіння", - додав прем'єр.
За словами Кубілюса, основними завданнями уряду Литви зараз є збереження фінансової стабільності, стимулювання економіки, збереження життєздатності бізнесу та забезпечення соціального спокою.
На стокгольмській зустрічі обговорюються питання, актуальні для регіону Балтійського моря, у ній беруть участь прем'єр-міністри Швеції, Фінляндії, Латвії, міністри різних держав, керівники банків.
Як повідомлялося раніше, ВВП Литви в січні-червні 2009 року, за уточненими даними, скоротився на 17% у порівнянні з показником першого півріччя 2008 року, причому в другому кварталі спад економіки склав 20,2% у порівнянні з показником аналогічного періоду минулого року, а в порівнянні з першим кварталом поточного року в другому кварталі спостерігалося зростання на 1,8%.
У цілому прогнози динаміки ВВП Литви на 2009 рік песимістичні. Так, Єврокомісія на початку травня погіршила прогноз падіння ВВП Литви цього року з 4% до 11%, зниження за прогнозом Світового банку складе 10%, Міжнародного валютного фонду - 16%.
Міністерство фінансів Литви прогнозує спад ВВП цього року більш ніж на 18%. Таке падіння буде найбільш значним за період з 1993 року. В 2008 році ВВП країни виріс на 3,1%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас