"Нафтогаз" домовляється з кредиторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" домовляється з кредиторами

Енергетика
411
29-30 вересня в Лондоні голова правління НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина переконував власників єврооблігацій "Нафтогазу" у тому, що вони нічого не втратять, погодившись на реструктуризацію цінних паперів НАКу.
Як повідомляло "ДТ", "Нафтогаз України" 24 вересня запропонував власникам єврооблігацій обміняти їх на нові папери з державною (суверенною) гарантією і терміном погашення в 2014 році. Держхолдинг також пропонує збільшити купонну ставку з 8,125 до 9,5% річних. При цьому тримачі облігацій, які погодилися на реструктуризацію до 8 жовтня, зможуть обміняти 100% боргу "Нафтогазу". Тобто перші збори тримачів облігацій НАКу відбудуться 9 жовтня 2009 року.
На другому етапі реструктуризації (до 15 жовтня) обмін євробондів "Нафтогазу" здійснюватиметься вже з коефіцієнтом 0,95. Другі збори тримачів єврооблігацій призначено на 19 жовтня 2009 року в Лондоні.
"Нафтогаз" також розпочав переговори про реструктуризацію зовнішнього боргу на загальну суму 1,6 млрд. дол.
Термін погашення за п’ятирічними єврооблігаціями, випущеними "Нафтогазом" у 2004 році на суму 500 млн. дол., минув 30 вересня. Люксембурзька фондова біржа, де продавали євробонди НАКу, у зв’язку з цим провела делістинг цих цінних паперів української нафтогазової компанії. Проте ніхто голосно не каже про дефолт "Нафтогазу", хоча насправді це означає обмежений дефолт. У разі успішної реструктуризації міжнародні рейтингові агентства можуть присвоїти новим цінним паперам НАКу рейтинг "суверенний". Зокрема й тому, що 30 вересня НАК "Нафтогаз України" виплатила піврічний купон за євробондами із дохідністю 8,125%.
Після повернення голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини з Лондона "ДТ" поцікавилося його враженнями про перспективи реструктуризації єврооблігацій "Нафтогазу".
- Олегу Вікторовичу, ще 24 вересня 2009 року "Нафтогаз" офіційно й за всіма можливими каналами оголосив свою пропозицію тримачам євробондів НАКу про їх реструктуризацію. Навіщо знадобилася ще й ваша особиста присутність, а також присутність в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського на нещодавній зустрічі з великими тримачами облігацій "Нафтогазу" у Лондоні?
- Ми проводили зустрічі з нашими основними кредиторами, представниками восьми хедж-фондів (професійних інвестфондів) - тримачів євробондів. І хоча вони були дуже непростими, я майже переконаний, що нашу пропозицію вони приймуть. Від деяких банків уже отримано позитивні звернення. Позитивні відгуки від тримачів євробондів ви, напевно, чули й у четвер, і в п’ятницю. Тому я вважаю, що з реструктуризацією все вийде.
- Що ще ви могли запропонувати власникам єврооблігацій "Нафтогазу", крім уже озвученого?
- Ми наполегливо пояснювали, що умови реструктуризації євробондів "Нафтогазу України" будуть однаковими для всіх. Без винятку.
- Чи висували власники єврооблігацій зустрічні умови і як ви на них реагували?
- Так, зустрічні умови були, але, повторюся, умови реструктуризації євробондів "Нафтогазу" будуть однаковими для всіх. Сподіваюся, до 8 жовтня більша частина власників акцій визначиться.
- Чи справді "Нафтогаз" виплатить до 15 жовтня гроші тим власникам єврооблігацій, які не погодяться з умовами їх реструктуризації?
- Ні.
- Якщо "Нафтогаз" уже запропонував тримачам облігацій нові умови, то чи так необхідно було виплачувати піврічний купон за євробондами?
- Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" виплатила купонний дохід у розмірі 20 млн. 312,5 тис. дол. за єврооблігаціями, випущеними на суму 500 млн. дол., із розрахунку 8,125% річних у перерахунку на піврічний купонний період. Це обов’язкова умова обслуговування цих цінних паперів. І ми її дотримуємося, незалежно від пропозиції "Нафтогазу" реструктуризувати єврооблігації.
- Чи справді не було іншого варіанта, крім як реструктуризувати борги "Нафтогазу", зокрема єврооблігації?
- Якщо пам’ятаєте, на початку 2008 року (коли тільки був призначений нинішній менеджмент "Нафтогазу") борги "Нафтогазу України" становили 2,44 млрд. дол. Нині - 1,602 млрд. дол. Та все одно це величезна сума, і "Нафтогаз" не може розрахуватися за євробондами, тому й має намір реструктуризувати зовнішні борги.
- Чи вплине реструктуризація боргів НАКу на збільшення цін на газ для населення та промисловості України
- Ні, це не взаємозалежні процеси.
Алла Єрьоменко
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас