Повернення до зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення до зростання

Казна та Політика
590
В новій доповіді МВФ про перспективи світової економіки фонд поліпшив прогноз по світовому ВВП в 2009 р., який, за їх оцінками, скоротиться на 1,1%, а не на 1,4%, як очікувалося раніше. Ще істотніше було покращено прогноз зростання світової економіки в 2010 р., яка, як очікується, збільшиться на 3,1%, тоді як в липні МВФ вважав, що зростання складе 2,5%.
"Світова економіка, схоже, знову почала розширюватися слідом за швидко зростаючими азіатськими економіками, тоді як в решті регіонів спостерігається або стабілізація, або помірні темпи економічного зростання", - йдеться в доповіді МВФ. Економісти МВФ розраховують, що протягом чотирьох років з кінця 2010 р. світова економіка збільшуватиметься в середньому трохи більше ніж на 4% на рік, що поступається зростанню світового ВВП в докризовий період, який складав у середньому 5% на рік.
"Після глибокої глобальної рецесії економічне зростання стало позитивним, оскільки широкомасштабні державні інтервенції підтримують попит і знижують невизначеність і системні ризики на фінансових ринках. Проте відновлення, як очікується, буде повільним, оскільки фінансові системи залишаються пошкодженими, підтримка з боку державної влади поступово буде відкликатися. Ризики пониження прогнозу залишаються", - сказано в доповіді МВФ про перспективи світової економіки.
Індустріально розвинені країни за підсумками 2009 р. зафіксують скорочення ВВП, а в 2010 р. - нестійкий підйом економіки. МВФ відзначив, що економіка США відновлюється швидше, ніж очікувалося, хоча високий рівень безробіття і зростаюча кількість дефолтів у секторі комерційної нерухомості можуть стати гальмами економічного зростання. Фонд схвалив безпрецедентні заходи уряду США і Федеральної резервної системи по боротьбі з кризою.
При цьому економісти МВФ погіршили прогноз по ВВП США в 2009 р., який, за їхніми оцінками, може скоротитися на 2,7%, а не на 2,6%, як вважалося раніше. В той же час МВФ підвищив прогноз зростання економіки США в 2010 р. до 1,5%, тоді як в липні економісти фонду вважали, що зростання американської економіки наступного року складе тільки 0,8%. Очікується, що ВВП Канади в 2009 р. скоротиться на 2,5%, а в 2010 р. - виросте на 2,1%.
Розвинені держави Європи, що входять до зони євро, в 2010 р. вже зможуть похвалитися зростанням ВВП, хоча відбуватися воно буде повільно. Згідно докладу, рецесія в зоні євро повинна завершитися в другому півріччі 2009 р., тоді як у Великобританії до цього часу почнеться поступове зростання ВВП. Після корекції прогнозів МВФ розраховує, що ВВП зони євро повинен в 2009 р. скоротитися на 4,2%, а в 2010 р. - вирости на 0,3%.
Економісти МВФ прогнозують падіння ВВП країн СНД в 2009 р. на 6,7% (або на 4,7% без врахування Росії), а в 2010 р. - зростання ВВП країн СНД на 2,1% (або на 3,6% без врахування Росії). Найбільш значне падіння ВВП в 2009 р. очікується у Вірменії, яке складе 15,6%. Падіння ВВП України складе 14%, а Казахстану - 2%. Найкращі в СНД результати покажуть Узбекистан і Азербайджан, яким удається зберегти високі темпи зростання, всупереч кризі світової економіки. ВВП Узбекистану за підсумками 2009 р. виросте на 7%, Азербайджану - на 7,5%.
МВФ попереджає, що найбільшою загрозою для відновлення світової економіки є передчасне згортання антикризових програм, і закликає уряди вжити нових заходів у разі виникнення ризиків для підйому економіки. Пріоритетними завданнями подальшої антикризової політики залишаються оздоровлення фінансового сектора і продовження підтримуючих заходів макроекономічної політики, поки економічний підйом не буде поставлений на міцну основу. Те ж саме стосується бюджетного стимулювання, незважаючи на вже великий дефіцит і зростаючий державний борг в багатьох країнах.
Автори доповіді стверджують, що влада мусить також почати підготовку до подальшого скорочення дуже високих рівнів державного втручання. Економісти фонду відзначили, що за сприятливих умов урядам слід подумати про скорочення дефіцитів державних бюджетів, які виросли в процесі боротьби з кризою. Згідно докладу МВФ, поліпшення ситуації в світовій економіці, швидше за все, не призведе до різкого скорочення безробіття, для чого може знадобитися довгий час. Економісти фонду відзначають, що на глобальному економічному зростанні можуть негативно позначитися вимоги до банків збільшити обсяг резервних коштів, оскільки через це кількість грошей, які банки могли б надати як кредити, зменшиться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас