Нові фонди ростуть швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові фонди ростуть швидше

Фондовий ринок
274
Найбільш дохідними протягом вересня залишалися відкриті фонди акцій "Кінто-Еквіті" під управлінням КУА "КІНТО" і "Надбання" під управлінням КУА "АРТ-Капітал Менеджмент". Їхні портфелі не обтяжені неліквідними акціями другого ешелону, і росли випереджальними темпами, у порівнянні з усім ринком.
Станом на 1 жовтня перший фонд показав за вересень приріст 15,5%, другий - на 17,9%. Різницю в результаті забезпечила різна частка акцій у портфелях. "КІНТО" тримає в акціях 51,1% активів фонду, а "АРТ-Капітал" - 68,8%. Керуючий фондами КУА "КІНТО" Віктор Ботте назвав три причини того, що нові фонди виявилися прибутковішими від старих. Це більша гнучкість у виборі інструментів, відсутність неліквіду і мобільність.
На початку цього року набули чинності зміни в законі "Про інститути спільного інвестування", які усунули жорсткі вимоги щодо диверсифікованості активів. "У старих ІСІ були певні обмеження щодо вкладення у різні групи активів. Наприклад, корпоративні фонди повинні були на 70% (у середньому у фінансовому році) перебувати в цінних паперах, аналогічно в пайових, але вже в будь-яку хвилину, частка депозитів не могла перевищувати 30%. Навіть якби хтось мав гіпотетичну здатність передбачити кризу, однаково б змушений був залишатися в цінних паперах. І, швидше за все, у їхніх портфелях залишилися б акції другого і третього ешелонів, які в умовах розвитку кризи перетворилися б на неліквід", - підкреслив він.
Друга причина швидкого зростання нових фондів у тому, що вони починають із чистого листка, і їхні портфелі не обтяжені неліквідом. "Коли ринок росте, спочатку першу скрипку відіграють блакитні фішки. Лише після того, як на ринок (і у фонди в тому числі) приходить досить коштів, а перший ешелон уже розігрітий, увага інвесторів переключається на папери другого і третього ешелонів. Тому певна кількість акцій, які не є ліквідними, присутні в портфелях старих фондів. Ці папери, що володіють чималим потенціалом, почнуть рости через якийсь час, коли інвестиційні ігри з паперами першого ешелону, що підскочили, стануть ризикованими", - вважає Ботте.
Він підкреслив, що деякі фонди під управлінням КУА "КІНТО" запускалися на вже розігрітому ринку до кризи та орієнтувалися на вкладення в перспективні папери другого і третього ешелонів. Зокрема, це були "Синергія-5" і "Синергія-7". Природно, зараз вони показують приріст менший від ринку, однак, впевнений Ботте, мають незвичайний довгостроковий потенціал зростання.
Керуючий директор КУА "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін відзначив, що під час кризи, у результаті сильного падіння фондового ринку, упали котирування всіх акцій. Відповідно, знизився й обсяг грошей під управлінням у всіх компаній. У ситуації, коли нові гроші у фонди ніхто не інвестував, прибутковість фондів характеризувала якість активів під управлінням. "Фонди, у портфелях яких були присутні найбільш ліквідні акції (блакитні фішки), показували найвищі результати. У той же час фонди, портфелі яких набиті неліквідними паперами, або продовжували падати, коли ринок ріс, або показували нульову прибутковість", - відзначив він.
Інвестиційний керуючий КУА "Бонум Груп" Аудрюс Міцюкявічюс підтвердив, що в умовах масового відтоку коштів більшість КУА, у першу чергу великі, були змушені влаштувати розпродаж акцій. "Щоб швидко розрахуватися з пайовиками, продавалися найбільш ліквідні папери. Таким чином, безліч гравців зараз сидить із великими обсягами неліквіду. Такі папери зараз майже не торгуються і, природно, не ростуть у ціні. Грошей же для купівлі ліквідних паперів у більшості нема", - відзначив експерт.
На думку начальника аналітичного відділу КУА "ТАСК Інвест" Андрія Шевчишина, сьогодні на передній план виходять поняття "якість" і "ліквідність активів", і гарним рівнем цього критерію можуть похвалитися не всі фонди і КУА.
"У зв'язку із цим неоднозначним виступає питання токсичних активів фондів. Існує висока ймовірність, що у фондів могли зависнути депозити в проблемних банках, по облігаціях могли відбутися дефолти з довгою і збитковою реструктуризацією, у фонді могли залишитися неліквідні або просто сміттєві акції. І не виключено, що списання проблемних активів, яке супроводжується падінням прибутковості, або узяття на себе ризиків - це новий етап розвитку ПІФ", - допускає він.
Третя причина випереджального зростання нових фондів, за словами Віктора Ботте, - невеликий розмір. "Як правило, фонди, які стартують, є маленькими і показують кращі результати. Вони менш інерційні. Набагато легше розігнати маленький візок, ніж великий паровоз", - вважає керуючий фондами КУА "КІНТО".
Він пояснив, що оскільки відкриті фонди повинні показати результати відразу, то ставка робиться на ліквідні папери. В останні кілька місяців вони ж виявляються і найбільш дохідними. І лише поступово частина коштів перенаправляється в папери другого ешелону з порівняно великим потенціалом. Їх доводиться вгадувати заздалегідь, не підлаштовуючись під мінливу кон'юнктуру ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас