ПФТС: Ринок акцій України - серед лідерів за темпами зростання в світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС: Ринок акцій України - серед лідерів за темпами зростання в світі

Фондовий ринок
908
Індекс ПФТС 30 вересня відновив річний максимум - 553,29 базового пункту і збільшився на 83,56% з початку року. Про це на прес-конференції заявив глава ради директорів ВАТ "Фондова біржа ПФТС" Ірина Зоря, передає кореспондент РБК-Україна. За її словами, ринок акцій України посів друге місце за темпами розвитку в світі.
"Якщо в другому кварталі ми говорили, що ринок потроху починає рости, то тепер ми явно можемо стверджувати, що на сьогоднішній день те зростання, яке ми бачили з середини другого кварталу, закріплене. 30 вересня у нас був річний максимум - 553 пункти склав індекс ПФТС. Якщо говорити про 9 місяців, то ринок акцій України - на другому місці в світі за темпами зростання", - сказала Зоря.
За її словами, лідерами зростання серед цінних паперів індексної корзини індексу ПФТС стали акції підприємств гірничо-металургійного комплексу - ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" +250% з початку року і ВАТ "МК "Азовсталь" +235%. Окрім цього, лідерами серед зростання цінних паперів залишилися ВАТ "Мотор Січ" +218% і ВАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе" +208%.
Зоря також підкреслила, що фондовий ринок України, як і світові торгівельні майданчики, скоротив обсяги торгів майже на 40% за 9 місяців ц.р. в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. - до 15,17 млрд грн. "Обсяг торгів ПФТС за цей період склав 8,4 млрд грн." - сказала вона.
Також Зоря повідомила, що крупні світові фонди готові відкрити свої позиції для ринків, що розвиваються, у тому числі й для України, з 2010 р. "Зайвим підтвердженням цьому є те, що ми запланували на цей і наступний рік спільну роботу. По індексу FTSI Україна стоїть в листі очікування на включення як ринок, що розвивається, і зараз ми переглядаємо спільно з британськими колегами можливість включення України в цей індекс протягом найближчого року", - підкреслила Зоря.
За словами Зорі, ПФТС планує залучити капітал для свого розвитку до кінця цього року. "Мова може йти про пакет від 40%, тобто це не портфель інвестора. Я думаю, що це можна анонсувати в кінці цього року", - підкреслила вона.
Як повідомив, у свою чергу, заступник голови ради директорів ВАТ "Фондова біржа ПФТС" Богдан Лупій, ПФТС практично не втратив лістинг за 9 міс. ц.р. За його словами, ПФТС із понад 900 емітентів втратили близько 100 за 9 міс. поточного року. "На даний момент цифри майже не змінилися. У нас близько 900 паперів у лістингу, з них близько 200 є в біржовому реєстрі", - відзначив Лупій.
Він також зауважив, що на даний момент глобалізація в світі занизилася до рівня національних економік, а на світових біржах - до рівня емітентів.
В свою чергу, директор по розвитку ВАТ "Фондова біржа ПФТС" Ігор Силецький, повідомив, що ПФТС продовжує розвиток інтернет-трейдингу. За його словами, в цій сфері вже відкрито близько 900 рахунків. В той же час, відзначають на біржі, ця сфера потребує вдосконалення.
Член Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Сергій Бірюк, зі свого боку, заявив, що ДКЦПФР спільно з ПФТС розглядає можливість торгівлі на біржових майданчиках векселями. За його словами, в рішенні даного питання зацікавлені представники банківського сектора. "Це полегшить можливість і продажу їх (векселів), і довіри до них, поліпшить якість торгівлі. Одночасно це вирішить питання тих людей, які мають заборгованості. Насамперед, в цьому зацікавлені представники банківських кіл. Одним з варіантів для них перепрошити борги може стати можливість торгівлі векселями", - сказав він.
Бірюк також відзначив, що ДКЦПФР на сьогоднішній день розглядає можливість удосконалення торгів інструментарної бази. За його словами, Євросоюз розглядає можливість створення єдиного потужного ринку інструментаріїв. "Тому цей ринок залишається привабливим", - сказав він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас