Автораритети приносять більший прибуток, ніж золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автораритети приносять більший прибуток, ніж золото

307
Сьогодні, коли основною метою стало хоч би збереження своїх заощаджень на колишньому рівні без втрат, власники дорогих машин заробили понад 60%. Саме на стільки, за даними Bloomberg, в середньому виросли ціни на колекційні автомобілі з вересня 2006 року.
За останні 5 років вартість Ferrari 275GTB (1966 року випуску) зросла з $500 тис. до $810 тис. Купе Aston Martin DB 2/4 (1953 року випуску) був проданий за $1,65 млн, що в 2 рази перевищує вартість аналогічної моделі в 2007 році та в 3 рази - оцінки аналітиків напередодні аукціону.
За даними Девіда Кінні, який створив цінові індекси найцікавіших для колекціонерів автомашин, вартість деяких моделей, зокрема Ferrari 250 GT California Spyder, підскочила більш ніж у 2 рази.
Для порівняння: золото, яке вважається найвигіднішим традиційним вкладенням грошей, за цей період подорожчало на 30%, міжнародний індекс вартості предметів мистецтва Art Market Confidence опустився на 69%.
Показник WinePrices Fine Wine 100, що фіксує динаміку вартості 100 найрідкісніших і найвишуканіших вин, втратив з квітня 2008 року по січень 2009 року 38%. Фондовий індекс Standard & Poor's 500 за останні 3 роки впав на 24%.
На думку Форда Хікока з Heacock Classic, який займається страхуванням колекційних автомобілів, значну роль в підвищенні попиту на рідкісні автомашини зіграло телебачення, пише "Інтерфакс". Починаючи з 2002 року низка телеканалів у США, включаючи Speed Channel, широко висвітлювали автомобільні аукціони, що привернуло увагу інвесторів.
Також має значення й емоційний підйом від участі й перемоги в аукціоні. За словами Ф.Хікока, оборудки між приватними особами завжди приносять менше грошей, ніж продаж автомобіля з молотка.
Найпопулярніші серед американських колекціонерів італійські Bugatti і Ferrari. Ціна кожного екземпляра залежить від якості оригінальної роботи (перевага віддається ручному збиранню) і реставрації, кількості випущених автомобілів цієї моделі, виду двигуна й індивідуальної історії. Особливо цінуються автомобілі, на яких вигравалися гонки Формули-1 або аналогічні змагання.
Як писала The Financial Times, Індекс HAGI Тор, що відстежує цінові коливання на ринку 11 брендів і 38 моделей класичних автомобілів, виріс на 39% з моменту свого запуску на початку 2008 року по 31 липня 2009 року. На останніх аукціонах Bonhams було продано від 80% до 98% лотів при звичайному рівні 60-80%.
"Коли у вас є щось, що більше не виробляють, його вартість зростає. Якщо знатися на питанні, можна зробити на цьому гроші", - стверджує американський комік Джей Лено, колекція якого налічує 105 автомобілів і 90 мотоциклів.
Колекційні автомобілі приносять своїм власникам не лише естетичне задоволення, але й непоганий прибуток: з часом раритети, зняті з виробництва, дорожчають більше, ніж предмети мистецтва або золото.
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас