Експерти: Криза в Україні була передбачена наперед вже в 2006 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Криза в Україні була передбачена наперед вже в 2006 р.

Казна та Політика
4768
Криза в Україні була спровокована малограмотною фінансовою політикою, що проводилася протягом останніх декількох років. Про це йшлося на круглому столі "Банки і банківська система", який відбувся 30 вересня в прес-центрі РБК-Україна в рамках спільного проекту інвестиційної компанії Phoenix Capital та інформаційного агентства РБК-Україна "Економічний Радник".
За словами Олега Устенка, заступника директора Міжнародного фонду Блейзера, у кризи в Україні є три причини: великий дефіцит поточних платіжних операцій, різке зростання зовнішнього корпоративного боргу, а також слабкий внутрішній банківський сектор. "У 2006-2008 рр. спостерігалося зростання споживчого кредитування на рівні 70% на рік. При цьому видавалася маса доларових кредитів при їх гарантуванні в гривні. За даними рейтингового агентства S&P, кількість неякісних кредитів, виданих банками населенню і юрособам, складає 30-40%", - відзначив Устенко, додавши, що світова економічна криза в цій ситуації стала лише спусковим гачком, що прискорив обвал вітчизняної економіки.
"Крім того, ми залежимо від експорту - металургія, хімічна промисловість. І коли на зовнішніх ринках почали скорочувати імпорт цих товарів, то це призвело майже до стагнації згаданих галузей", - відзначив експерт.
Устенко нагадав, що існують три методи боротьби з кризою: монетарний, фіскальний і проведення структурних реформ. Але жоден з цих методів в Україні не був грамотно застосований. "Навіть ті 21 млрд дол., які були вкинуті в економіку на підтримку курсу гривні, були, по суті, спалені", - підкреслив він.
На це президент Центру ринкових реформ, доктор економічних наук Володимир Лановий зауважив, що функції Національного банку потребують серйозного коректування. Зокрема, це стосується практики кредитування комерційних банків під заставу. "Якщо у банків проблеми, то хай самі продають свої застави - і розраховуються з боргами. Інакше зовсім не зрозуміло, під що саме НБУ видав майже 200 млрд грн. кредитів", - заявив Лановий.
На його думку, з взаємин НБУ з комерційними банками слід вилучити овернайт. "Ця практика у всьому світі стосується виключно взаємодії комерційних банків", - підкреслив Лановий. Він додав, що сьогодні немає достовірної інформації про те, як Нацбанк будує свої стосунки з комерційними банками: "Треба розкрити всі ці таємниці". Також Лановий відзначив, що і стосунки між банками і клієнтом теж потребують серйозних змін.
А фінансовий експерт Ерік Найман підкреслив, що для врегулювання ситуації на українському фінансовому ринку варто внести зміни до ст. 99 Конституції України, яка свідчить, що основною функцією НБУ є забезпечення стабільності гривні. "Коли перед Нацбанком ставиться завдання стабілізувати національну валюту, то це веде до її дестабілізації", - відзначив Найман. Коментуючи заборону на кредитування у валюті, експерт підкреслив: "Можна законодавчо вилучити долар із звернення, але реакція на такі дії теж буде абсолютно протилежною".
Коментуючи доларизацію української економіки, Найман повідомив, що сьогодні цей показник досяг позначки 65% - найвищого показника за всю історію незалежної України. "Відхід економіки в долар почався в січні 2005 р. А криза лише посилила цю тенденцію", - резюмував експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас